Članovi Češke besede općine Lipovljani zapjevali i zaplesali u Prekopakri

         Češka beseda općine Lipovljani, nakon kratke ljetne stanke, opet redovno održava probe i nastupe, predstavljajući tako djelić plesne i glazbene kulture i običaje svojih predaka. Nakon ‘Lipovljanskih susreta 2019.’ na kojima su predstavili rad svoje udruge i dio gastronomske tradicije, u subotu, 14. rujna sudjelovali su na Danima češke kulture – knedlički u Prekopakri kod Pakraca.

         Dani češke kulture u Prekopakri započeli su u petak, 13.rujna radionicom pečenja hodskih kolača. U subotu je održan Staročeški sajam s izložbama rukotvorina i kulinarskih specijaliteta, a na večer je, u Češkom domu u Prekopakri, održan kulturno umjetnički program. Na njemu su sudjelovale 4 udruge Čeha u RH i učenici Glazbene škole u Pakracu, a među njima i članovi Češke besede općine Lipovljani.

         Nakon što su nastupili domaćini iz Prekopakre, pa mladi plesači iz Jazvenika, zasvirali su i zapjevali učenici Glazbene škole u Pakracu. Pri kraju programa, vrlo temperamentno i uvježbano, svoje plesove otplesali su plesači iz Bjelovara, a na kraju su nastupili i članovi Češke besede općine Lipovljani. Najprije je pjevačka skupina ‘Lepeza’ otpjevala 4 pjesme, a potom se je plesom predstavila i folklorna skupina, koju su glazbom pratili članovi glazbene skupine. Za svoj nastup zaradili su dugi pljesak, a potom su svi pozvani da probaju knedličke, specijalitet češke kuhinje, po kojima Dani češke kulture u Prekopakri i nose ime.

Damir SMETKO