ČLANICE UDUGE ŽENA ‘RUŽE’ PRIPREMILE MALO PERUŠALO

Udruga žena ‘Ruže’ iz Lipovljana organizirala je u subotu, 21. studenog za svoje članice večernje druženje na kom se perušao kukuruz. Taj zaboravljeni tradicijskih običaj naših krajeva, iz doba kad nije bilo toliko razvijena poljoprivredna tehnologija i strojevi, bio je glavni mjesni događaj tijekom jeseni, kojeg već niz godina (pa i desetljeća) nitko ne organizira.

Perušalo, kao i čihanje perja, bilo je nekada jedno lijepo seosko, zajedničko druženje tijekom jesenskih i zimskih dugih noći, koje danas starije žitelje podsjeća na mladost. Već niz godina u poljoprivredi nema potrebe za perušalom, a ni u opremanju domaćinstva, ili djevojaka za udaju, za čihanjem perja.

Kako je to nekada bilo, prisjetile su se članice lipovljanske Udruge žena ‘Ruža’, koje su pripravile nekoliko vreća neoperušanog kukuruza da bi sve članice, a posebno one mlađe, mogle doživjeti perušanje kukuruza. Bilo je piče o svemu i svačemu tijekom odvajanja klipa kukuruza od perušine.

Nekad se na perušalima i pjevalo, pa su se stare pjesme zapjevale i u subotu. Članicama Udruge žena ‘Ruže’, pridružilo se i nekoliko članica Udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica, pa su zajedno perušale, ali i zapjevale.

Brzo je 10-tak pari ruku operušalo pripremljeni kukuruz nakon čega se prišlo i zajedničkom druženju, u predvorju Društvenog doma u Lipovljanima. Vrijedni ”težaci” na perušanju počašćeni su plackama i kuhanim vinom, kojeg su članice ‘Ruža’ spremile u obližnjoj kuhinji. A onda se kroz priču i dosjetku opet prisjetilo nekadašnjih perušala u Lipovljanima i Piljenicama, raznih dogodovština koje su se događale i prepričavale. Baš kao nekada…

Svi su se razišli kućama s željom da se iduće godine perušalo organizira puno ranije.

Damir SMETKO