ČEŠKA BESEDA OPĆINE LIPOVLJANI JEDNA JE OD NAJAKTIVNIJIH BESEDA U HRVATSKOJ

Češka beseda općine Lipovljani održala je svoju redovnu godišnju Skupštinu, u subotu, 8. veljače u Lipovljanima, na kojoj su članovi udruge jednoglasno usvojili izvješća o prošlogodišnjem radu i financijskom poslovanju, te donijeli Plan rada i financiranja za 2014. godinu. Prošla godina za aktivne članove Češke besede bila je bogata nastupima i drugim aktivnostima, i svi gosti Skupštine, hvalili su rad, nastupe i zajedničku suradnju s Češkom besedom općine Lipovljani, koja traje već niz godina.

02-ceska 008

U okviru Saveza Čeha Republike Hrvatske, Češka beseda općine Lipovljani jedna je od najaktivnijih beseda, od 30 beseda koliko ih ima u Hrvatskoj, istaknula je Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha RH, pozdravljajući rad na Skupštini u Lipovljanima. A uspješnim nastupima i bogatim zalaganjem Češka beseda je jedna od najboljih i najaktivnijih udruga građana općine Lipovljani, od 25 udruga koje se financiraju iz Proračuna općine Lipovljani, naglasila je na subotnjoj Skupštini Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U protekloj godini pjevači, plesači i svirači Češke besede općine Lipovljani, kulturnu baštinu koju njeguju, češke, ali i hrvatske pjesme i plesove pokazali su u dva međunarodna nastupa, u Budimpešti i u Prijedoru. Bili su i predstavnici češke nacionalne manjine na ‘Lipovljanskim susretima’. U Hrvatskoj su imali niz nastupa, na svim priredbama i smotrama koje priređuju Češke besede, ali i druge udruge u kulturi s kojima lipovljanska beseda surađuje. Također, na svim događajima važnim za općinu Lipovljane Češka beseda je nastupila i pokazala pjesme i plesove kojima predstavlja općinu Lipovljane u Hrvatskoj i na međunarodnoj kulturnoj sceni. Izvješće o radu Besede u protekloj godini podnio je Mirko Knjižek, predsjednik udruge.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U protekloj godini ukupni prihod Češke besede općine Lipovljani bio je gotovo 91 tisuću kuna, a rashod je KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA bio nešto veći od 72 tisuće kuna. Unatoč brojnim nastupima i gostovanjima ponašali su se štedljivo, a dio novca utrošen je i u pribavljanje narodnih nošnji i glazbala za plesače i svirače. Takvo izvješće Branka Choura, blagajnika udruge, prihvaćeno je na Skupštini, s odobravanjem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA   U Planu rada za ovu godinu velik je broj aktivnosti i nastupa, očekuje se i rješavanje potrebnog većeg prostora za rad, a financijski plan predviđa prihod od 93 tisuće kuna. U protekloj godini Češka beseda općine Lipovljani imala je 195 članova, od toga 170 odraslih, a ove godine očekuje se i povećanje broja članova na više od 200, te jačanje suradnje s drugim kulturnim udrugama i institucijama.

Ovogodišnja redovna Skupština Češke besede općine Lipovljani završila je jednosatnim nastupom učenika Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, koji uče češki jezik, pjevača i plesača domaće Besede, te Češke besede Kaptol i Udruge Čeha iz Prijedora, te zajedničkim druženjem i večerom.             (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pogledajte ostale fotografije