ČEHANJEM PERJA U PILJENICAMA JOŠ JEDNOM SE PODSJETILO NA TRADICIJSKE OBIČAJE NAŠEG SELA

Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica organizirala je tradicijski običaj čehanja perja, koji već petu godinu u nizu uspješno organiziraju, čuvajući tako tradicijske vrijednosti naših seoskih sredina. Nekada, običaj seoskih obitelji, sada se organizira u Društvenom domu, kao priredba koja čuva uspomene na običaje čehanja, jer perja gotovo da i nema za čehanje, pa je to prilika da se udruge žena okupe i uz perje, ali i ostale običaje, druže tijekom zimskog vremena.

U petak, 26. veljače, osim domaćih članica ‘Mlinarica’, na čehanju perja okupilo se još 6 udruga žena. Bile su tu članice ‘Ruža’ iz Lipovljana, ‘Veličanke’ iz Kraljeve Velike, članice iz Ilove, iz Nove i Stare Subocke i ‘Lipe’ iz Janje Lipe, te članovi KUD Banova Jaruga, koji su pjesmom i plesom pokazali glazbenu baštinu Banove Jaruge. U ime domaćih ‘Mlinarica’ sve goste je pozdravila Melita Lenička, a među gostima bila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i Dejan Brebrić, predsjednik DVD-a Piljenice, s kojima ‘Mlinarice’ usko i uspješno surađuju.

O problemima kako naći perje za čehanje, jer je ono istisnuto iz stalne upotrebe u našim domaćinstvima, u kratkom satiričkom skeču progovorile su i same ‘Mlinarice’, na čelu s Oliverom Balaško, koje su se bavile i mišlju da očupaju labudove s Pakre, kako bi osigurale perje za ovogodišnje čejalo u Piljenicama. Ali, kako je labuda teško uhvatiti, one su zapjevale, a susjeda iz Banove Jaruge pripomogla je s perjem od gusaka…

U vedrom i veselom tonu održano je ovogodišnje čehanje perja u Piljenicama. Dobrom raspoloženju pridonijeli su i članovi KUD-a iz Banove Jaruge, koji su izveli više pjesama i plesova ovog kraja, a uz tamburaše iz KUD-a zapjevale su i druge članice prisutnih udruga žena. Sve ih je u ime načelnika općine Lipovljani, Maria Ribara, pozdravila Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća, koja je osim pozdravne riječi i čestitanja na održavanju tradicijskih običaja, svim pročitala jedu svoju pjesmu, o čijalu u požeškoj kotlini, koja je pokazala da su negdašnji običaji čijanja ili čehanja perja u čitavoj Slavoniji bili slični. Čehalo se perje, pričalo se o novostima, čak se i ogovaralo na čijalima, a nakon završetka ovog ne baš omiljenog posla, zapjevalo se i zaigralo kod domaćina čijala.

‘Mlinarice’ iz Piljenica, kao zahvalu za očehano perje, počastile su svoje gošće i članove KUD-a, a onda se zajedno s tamburašima zapjevalo i zaigralo. Sitno perje letjelo je na sve strane, ali to je stalna pojava na svim čejalima. Letjelo je perje i na ovom čejalu, koje nas je još jednom podsjetilo na negdašnja lijepa, čak idilična vremena seoskih sredina, koja su usmeno prenosila i čuvala stare potrebe i običaje, a koji danas galopirajući padaju u zaborav. Stoga su ‘Mlinaricama’ s pravom čestitali na čuvanju duhovnih i tradicijskih običaja njihove sredine, a čehanje perja samo je jedno od njih.

Damir SMETKO