Božićni običaji Ukrajinaca u Etnografskom muzeju Zagreb

Na poziv Etnografskog muzeja Zagreb, a u sklopu prikazivanja Božića nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji se održava od 28. 11. 2015. do 10. 01. 2016. godine, KPD Ukrajinaca „Karpati“ iz Lipovljana su gostovali u Etnografskom muzeju u Zagrebu i u dvosatnom programu prikazali običaje Badnje večeri i Božićnih blagdana. Program je u 11,00 sati počeo pred dvjestotinjak posjetilaca  pjevanjem jedne prigodne Božićne pjesme – koljade („Dobrij večir tobi“) u izvođenju pjevačke

skupine KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani, a potom je o Božićnim običajima kod Ukrajinaca, kao i međusobnim sličnostima i običajima između Hrvata i Ukrajinaca govorio Veleposlanik Ukrajine u RH, NJ. E. Oleksandr Levčenko.

Program je nastavljen prikazivanjem prigodnog filma o Badnjoj večeri, koji je prije dvije godine snimljen sa članovima KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani u režiji Marija Beganovića za emisiju „Manjinski mozaik“ – HTV-a Zagreb. Ovim filmom su se prikazali običaji Ukrajinaca za Badnju večer, i kao takav bio je idealan za prikazivanje ovom prigodom. Prema unaprijed predviđenom sinopsisu, kratak osvrt  na prikazani film dao je predsjednik „Karpata“ Ivan Semenjuk, te u kraćem izlaganju upoznao prisutne posjetitelje o radu ovoga društva kao i o povijesti doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane te o održavanju ukrajinske kulture, jezika i običaja u sredini gdje žive.

U nastavku, nešto više o ukrajinskim pjesmama  – koljadama govorila je voditeljica pjevačke skupine ovoga društva Marija Poljak. Prigodno je potom pjevačka skupina otpjevala još dvije „ koljade“            ( „Devnaja novyna“ i „Na nebi zirka zasjala“), a potom je o običajima Ukrajinaca za Badnju večer govorio član „Karpata“, ukrajinski pjesnik, Pavlo Holovčuk. Nakon njega, o 12 jela koja se pripremaju i i serviraju za Badnju večer, govorila je Ankica Holovčuk, da bi potom uslijedila degustacija pripremljenih jela koja su pripremile i sa sobom donijele vrijedne članice „Karpata“ iz Lipovljana.

Dok su se prisutni gledatelji naslađivali i „tamanili“ pripremljene specijalitete ukrajinske kuhinje, pjevačka skupina je otpjevala još tri ukrajinske božićne pjesme – koljade („Vo Veflejemi novena“, „Oj u Veflejemi“, i „Oj pidemo pane brate“). Ova dva sata prezentiranja ukrajinskih božićnih običaja uz pjesmu, priču i jelo prošlo je jako brzo, te su se razdragani posjetitelji razišli zadovoljni, a članovi „Karpata“ su u nastavku dana obišli „zagrebački advent“ i zadovoljni vratili kućama.

Ivan Semenjuk