BOŽIĆNA BAJKA S PORUKAMA LJUBAVI I NADE

Božićnu bajku o djevojčici sa šibicama izveli su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, na ovogodišnjem božićnom programu. U sportskoj školskoj dvorani i pred punim gledalištem, pričalo se, pjevalo i glumilo u Božićnoj bajci, koja je izvedena u ponedjeljak, 22. prosinca navečer, na tradicionalnom božićnom okupljanju učenika, učitelja i njihovih roditelja i gostiju. Predstavom su obilježeni nadolazeći blagdani, ali i završetak prvog djela školske godine 2014./2015.

Božićna bajka, i program koji su izveli učenici škole, tako je blizak božićnom i sadašnjem vremenu, iako se oslanja na stotinu pedeset godina staru bajku danskog pisca Hansa Christiana Andersona o ‘Djevojčici sa šibicama’,  a opet, tako je različit od svih programa koji se mogu vidjeti u ovo adventsko, predbožićno vrijeme. Dok se na božićnim koncertima uglavnom izvode božićne pjesme, a spomenu se i božićni običaji, u ovoj Božićnoj bajci, kroz nekoliko cjelina, pokazane su vrijednosti božićnog vremena i ”navike” današnjeg, potrošačkog društva.

Djevojčica sa šibicama u izvođenju djece osnovne škole, podsjetila nas je da imamo mnogo toga, a opet smo često nezadovoljni i nesretni jer u svojoj okolini nemamo dovoljno ljubavi za svog bližnjeg, nemamo sloge i poštovanja. U takvom raspoloženju dočekujemo Božić, rođenje djeteta, rođenje vjere i nade, što su nam u nasljeđe ostavile generacije ljudi prije nas, i tako pokazale put kojima bi trebali i sami ići.

Pričalo se, pjevalo se i plesalo u izvedenoj, školskoj Božićnoj bajci, u koju su se uključili i polaznici Dječjeg vrtića ‘Iskrica’ iz Lipovljana. Poruke ljubavi i nade, koje nam je predstavila osobno Djevojčica sa žigicama, oplemenit će doček i ovogodišnjih božićnih blagdana svakom posjetitelju, a gledalište u školskoj dvorani bilo je puno. Dugim pljeskom nagradili su trud učenika, koji su na kraju Božićne bajke svi zajedno zapjevali nadolazećem Božiću.

Nakon programa održano je i zajedničko, božićno druženje svih zaposlenika, umirovljenika i gostiju Osnovne škole Josipa Kozarca. Sve je pozdravila Mirjana Faltis, ravnateljica škole, koja je podsjetila na ostvarenja u ovoj školskoj ustanovi tijekom 2014. godine. Na svim zapaženim rezultatima djelatnicima je čestitao i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je pohvalio rad djelatnika i zaželio vesele božićne blagdane i uspješnu 2015. godinu.    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA