BOGAT PROGRAM OBILJEŽAVANJA MJESECA HRVATSKE KNJIGE U KNJIŽNICI LIPOVLJANI

Promocije knjiga, učlanjivanje učenika, likovna radionica, satovi književnosti i kulture …

BOGAT PROGRAM OBILJEŽAVANJA MJESECA HRVATSKE KNJIGE U KNJIŽNICI LIPOVLJANI

Mjesec hrvatske knjige koji se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog, kroz niz različitih sadržaja, obilježavat će se u tom vremenu i u knjižnici u Lipovljanima. Knjiga je još uvijek važno pomagalo u obrazovnom odgoju mladih generacija pa je Marica Tisaj, knjižničarka u Lipovljanima, pripremila predstavljanje knjiga i prezentiranje mogućnosti moderne knjižnice za sve niže razrede osnovne škole.

Već prvog dana ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u utorak, 15. listopada, učenici 2. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana i njihova učiteljica Anita Hrup, bili su gosti knjižnice. Nakon što su se upoznali s fondom knjiga koji posjeduje lipovljanska knjižnica, u prostoru novoizgrađene zgrade buduće knjižnice upoznati su s mogućnostima moderne knjižnice kroz informatičko opremanje te kulturne ustanove. Nakon razgovora s učenicima, za svih 22 učenika knjižničarka Marica Tisaj pripremila je besplatno učlanjenje, kako bi učenici lakše svladavali svoje obveze prema čitanju lektire, ili u slobodno vrijeme posegnuli za popularnom dječjom književnošću.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige dalje će se nastaviti književnim susretom pjesnikinja izdavačke kuće ‘Esseg’ iz Županje. Svoju poeziju i tiskane zbirke predstavit će Snježana Benediković i Ksenija Kancijan.

Do 23. listopada knjižnicu u Lipovljanima posjetit će učenici 1. i 3. razreda lipovljanske Osnovne škole s učiteljicama Ksenijom Dokmanić, Natašom Tisaj i Sanjom Fehir.

Za ponedjeljak, 28. listopada priprema se predstavljanje tiskane knjige o Piljenicama, ‘Od mlinskog kotača do ivanjskih kolača’. Predstavljanje knjige očekuje se od izdavača i dio autora. Promotor će biti prof. Đuro Vidmarović, u ime izdavača Dragutin Pasarić, te predstavnica Udruge žena ‘Mlinarica’ iz Piljenica.

Tijekom studenog u lipovljanskoj knjižnici, u suradnji s učiteljima ukrajinskog, češkog i slovačkog jezika, održat će se satovi kulture i pisane riječi, te povezanosti hrvatske i književnosti drugih naroda.

Za članove lipovljanske knjižnice, ali i likovno nadarene učenike, u suradnji s učiteljicom Natašom Tisaj i lipovljanskim likovnim krugom, održat će se likovna radionica ‘Oslikavanje naslovne stranice knjige’ i izrada bookmarka. Radionica će donijeti niz likovnih radova koji će biti izloženi u knjižnici.

Kako bi od malih nogu ponudili djeci druženje s knjigom u suradnji s lipovljanskim vrtićom priprema se program za djecu polaznike vrtića i predškolske dobi.

                Pri kraju ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u lipovljanskoj knjižnici priprema se još jedno predstavljanje knjige namijenjeno najmlađima. Knjižničarka i spisateljica iz Kutine, Jadranka Del Ponte predstavit će svoju slikovnicu za niže razrede osnovne škole: ‘Šumski požar, Zeko Mrkvić i Čarobni grah’.

Bogat program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u knjižnici Lipovljani ocijenjen je vrlo zanimljivim i tiskan je u vodiču ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, objavljenog na državnoj razini. Svi programi odvijat će se u sadašnjem prostoru knjižnice u Društvenom domu, ali i u novoizgrađenoj zgradi knjižnice u Lipovljanima.     (D. SMETKO)