BOGAT I RAZNOVRSTAN BIO JE CJELOVEČERNJI KONCERT U ČAST JOSIPOVA

Cjelovečernji koncert u čast Josipova – Dana općine, škole i župe priredili su članovi svih udruga u kulturi općine Lipovljani. Za uvažene goste na ‘Danima Josipa Kozarca’, ali i za svoje sumještane, izveli su 11 različitih nastupa, u subotu, 15. ožujka na pozornici Društvenog doma u Lipovljanima.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Sve gledatelje i izvođače programa pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, u ime organizatora programa, naglasivši kako udruge u kulturi, tradicionalno, za Dan općine priređuju cjelovečernji koncert. Tako svoja najbolja ostvarenja u očuvanju kulturne baštine poklanjaju svojim sumještanima i cijenjenim gostima, koji uz blagdan Josipova dolaze u Lipovljane. Ove godine su im se u tome pridružile ‘Iskrice’ i Osnovna škola.

Ovogodišnji cjelovečernji koncert započeo je Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’. Osnovan je prije 18 godina, a njeguje duhovne i svjetovne pjesme. Rade pod stručnim vodstvom profesora glazbe Franje Rodića a na ovoj svečanosti su otpjevali tri pjesme. Najprije duhovnu ‘Josipe, o milo ime’, zatim duhovnu slovačku pjesmu ‘Kralovna nebjes Panna Maria’, a završili su s pjesmom Miroslava Horvata ‘Lipovljani moji dragi’.

Udruga mladih ‘Veritas’, osnovana je prije 4 godine, a uglavnom pjevaju duhovne pjesme, na hrvatskom i engleskom jeziku. Nastavili su koncert pjesmama: ‘Ljubav jedina’ i ‘Providenca’.

Pjevačka skupina ‘Lepeza’ osnovana je prije 10 godina kao dio Češke besede općine Lipovljani. Pored čeških svjetovnih i duhovnih pjesama, njeguju i hrvatske pjesme. Na ovom koncertu, uz pratnju glazbene skupine ČB, skupina ‘Lepeza’ otpjevala je ‘U studanky sedela’ i ‘Čtyri pari bilech koni’.

Pjevačka skupina KPD-a ‘Karpati’ njeguje pjesme i običaje ukrajinske nacionalne manjine. Predstavili su se s pjesmama: ‘ Oj vyšenjky, čerešenjky’ i ‘Vaydno selo’, uz pratnju Marije Poljak, voditeljice zbora.

Pjevačka skupina ‘Perunika’, Udruge umirovljenika općine Lipovljani, djeluju već četvrtu godinu, a pod vodstvom Miroslava Horvata otpjevali su tri hrvatske pjesme: ‘Moji Lipovljani’, ‘Josipe, oče sveti’ i ‘Jedna je Hrvatska’.

KUD ‘Lipa’ najstarije je kulturno društvo na području općine Lipovljani, a na koncertu su se predstavili pjevanjem pjesama i u izvođenju kola Slavonije, nakon čega su i tamburaši izveli dvije skladbe.

Kao udruga djeluje i klub ‘Iskrice’, koje niz godina ostvaruju izvrsne rezultate u navijačkom i akrobatskom plesu. Kadetska skupina predstavila se je cheer koreografijom, a seniorska skupina ‘Iskrica’ s pon-pon plesom.

Članovi dramske skupine Osnovne škole Josipa Kozarca, koje očekuje nastup na državnom natjecanju, izveli su dramsko-scenski prikaz  ’21. stoljeće’, koji je pripremila nastavnica Ljubica Rašo Belša.

Osim pjevanjem, Češka beseda općine Lipovljani, na koncertu uz Dan općine, predstavila se i plesom. Pod vodstvom Mirjane Markić, predstavili su se Mazurkom, uz pratnju glazbene skupine.

Još jedan uspješan nastup svojih učenika pokazali su iz lipovljanske osnovne škole. Učenica Klara Ćosić izvela je zanimljiv monolog ‘Vidjet ćete vi tko je klara Ćosić!’ koji je s njom pripremila nastavnica Anka Doležal.

A na kraju, uz brzi ritam Šariš polke, ovogodišnji cjelovečernji koncert lipovljanskih udruga završili su članovi folklorne skupine KUD-a ‘Lipa’. Svi skupa dobili su veliki pljesak, a nakon koncerta izvođači programa nastavili su zajedničko druženje i razgovore o izvedenom programu. On je ove godine bio bogat, a cjelovečernji koncert je trajao duže od dva sata, koja su brzo prošla uz pjesmu i ples članova lipovljanskih udruga u kulturi i učenika Osnovne škole Josipa Kozarca. (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA