Blagoslovljeno novo groblje u Piljenicama, u čiju je izgradnju uloženo gotovo milijun kuna

         Na crkveni blagdan sv. Ivana Krstitelja, u srijedu, 24. lipnja, vjernici iz Piljenica i njihovi gosti, prisustvovali su iznimno rijetkom događaju, posveti novog groblja u Piljenicama, čime je riješen višegodišnji problem oko ukopa preminulih stanovnika Piljenica. Novo groblje gradilo se nekoliko godina, potpuno je opremljeno i uređeno, a vrijednost izgradnje iznosi gotovo milijun kuna, koje je Općina Lipovljani uložila u ovo groblje, uz sufinanciranje sredstvima europskog fonda i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

          Novo groblje posvetio je Milan Vidaković, župnik župe sv. Luka iz Novske i izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji ima crkvene ovlasti posvetu novog groblja, uz nazočnost lipovljanskog župnika Tomislava Pavlovića i Josipa Pendžića, župnika iz župe Rajić. Posveti groblja prisustvovao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u čijem je mandatu završena izgradnja i uređenje novog groblja u Piljenicama, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, Željko Lenart, saborski zastupnik iz Kutine, koji je pripomogao u rješavanju sufinanciranja projekata oko izgradnje i uređenja ovog groblja, općinski vijećnici, članovi mjesnog odbora Piljenice, crkveni pjevački zbor, te Davor Živković, direktor ‘Lipkom servisa’, općinskog komunalnog poduzeća sa djelatnicima, koji će dalje voditi brigu o novom groblju.

         Prije 15-tak godina ozbiljno se u Piljenicama pojavila potreba proširenja dosadašnjeg groblja, koje je formirano uz kapelu sv. Ivana, u centru Piljenica. Kako se tada, sa susjedima uz dosadašnje groblje, nije moglo dogovoriti o proširenju groblja na njihove neizgrađene parcele, jedino rješenje bilo je formiranje novog groblja. Kupnjom zemljišta, i ishođenjem potrebnih dozvola, izgradnju novog groblja u Piljenicama pokrenuo je bivši načelnik općine Lipovljani Mario Ribar, u suglasnosti s mještanima Piljenica. Uređenje je teklo niz godina, kako su se otvarale mogućnosti financijske potpore. Groblje je potpuno opremljeno i spremno za prve ukope, a posljednje što je izgrađeno, tijekom ovog mjeseca, je središnji križ, pred kojim je groblje i posvećeno.

         Nakon održane svete mise u kapelici sv. Ivana, vjerničkom procesijom došlo se, u srijedu, 24. lipnja do novog groblja, gdje su uslijedile molitve, propisani crkveni obredi, i blagoslov novog groblja.    -Sada novo groblje ima crkvenu dozvolu da se na njemu mogu ukapati preminuli – naglasio je na kraju obreda posvete novog groblja u Piljenicama, lipovljanski župnik Tomislav Pavlović.

         I Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, zahvalio je svima koji su pripomogli da se izgradi groblje koje će stanovnicima Piljenica omogućiti dostojanstven ukop i spomen za više od stotinu godina, te svima koji su došli na ovaj povijesni događaj – posvetu novog groblja.

         Željko Lenart, saborski zastupnik, pohvalio je općinsko čelništvo Općine Lipovljani, na čelu s načelnikom Nikolom Horvatom, pohvalio je njihov rad i zalaganje za rješavanje svih potreba stanovnika koji žive na području općine Lipovljani i zaželio da općina Lipovljani bude najbolja općina u Hrvatskoj. Obred posvete novog groblja u Piljenicama završio je čitanjem povelje koja je ugrađena u temelj centralnog križa na novom groblju u Piljenicama.

Damir SMETKO