ASFALTIRANO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U LIPOVLJANIMA ČIJA JE IZGRADNJA PRED ZAVRŠETKOM

Nakon izgradnje natkrivenog prostora, u četvrtak, 21. travnja završeno je i asfaltiranje otvorenog prostora reciklažnog dvorišta u Lipovljanima. Svi poslovi na uređenju ovog, gotovo 2 milijuna kuna, vrijednog objekta komunalnog gospodarstva i zaštite okoliša bit će završeni početkom svibnja, a očekuje se da će reciklažno dvorište u Lipovljanima u uporabi biti od 1. srpnja ove godine.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAZbog određenih problema i kašnjenja, reciklažno dvorište nije izgrađeno do kraja prošle godine, kako je bilo planirano, stoga se intenzitet radova na uređenju i izgradnji reciklažnog dvorišta u Kutinskoj ulici u Lipovljanima pojačao u ovoj godini, te se svakodnevno na njemu radi od veljače. Asfaltiranjem 1.470 m² otvorenog prostora dvorišta, izvođači radova znatno su se približili završetku svih poslova na izgradnji ovog reciklažnog dvorišta.

Ulaganjem u ovaj komunalni objekt, općina Lipovljani napravit će iskorak u gospodarenju otpadom svog područja, i bit će među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koja će imati riješeno prikupljanje, sortiranje, zbrinjavanje i recikliranje raznog otpada sa svog područja.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Reciklažnim dvorištem gospodarit će ‘Lipkom servisi’, komunalno poduzeće općine Lipovljani, koje bi od te djelatnosti trebalo ostvariti i dodatni prihod. Uz to, recikliranje otpada smanjit će količinu neiskoristivog otpada, pa se očekuje i smanjenje plaćanja odlaganja prikupljenog otpada na deponiji smeća Johovača u Garešnici.

Nakon završenog asfaltiranja dvorišta, ostali su još poslovi na opremanju, izgradnji dijela ograde oko dvorišta, uređenju zelenih površina, uvođenju električne energije u objekt, te dopremu i instaliranje strojeva za reciklažu otpadnih materijala. Te poslove, izvođač radova Zajednica ponuditelja Elektrocentar Petek d.o.o. iz KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIvanić Grada i Strabag d.o.o. iz Zagreba planiraju završiti za još 15-tak dana, pa se potpuni završetak izgradnje reciklažnog dvorišta u Lipovljanima očekuje sredinom svibnja.

Izgradnju reciklažnog dvorišta, važnu investiciju u komunalno gospodarstvo općine Lipovljani, s 80% sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, a ostalih 20%, odnosno iznos oko 400.000 kuna investicije, općina Lipovljani, a u financiranju se očekuje i potpora Sisačko moslavačke županje  Tako će se od sredine ove godine na području općine Lipovljani značajno poboljšati infrastruktura u konačnom zatvaranju ciklusa korisnog zbrinjavanja i odvojenog prikupljanja otpada. Konačno zatvaranje toga ciklusa, očekuje se 2017.godine, kada bi uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mještani općine trebali dobiti i dodatne posude za odvojeno prikupljanje otpada, kako bi se sama selekcija otpada vršila u samom domaćinstvu.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA