ODLIČNI REZULTATI ULAGANJA U RIBNJAKE KOD LIPOVLJANA

Razvoj gospodarstva općine Lipovljani

1-PICT0447

ODLIČNI REZULTATI ULAGANJA U RIBNJAKE KOD LIPOVLJANA

Na ribnjacima kod Lipovljana, 10 mjeseci nakon preuzimanja ribnjaka i početka ponovnog pokretanja ribnjačarstva na području općine Lipovljani, održan je radni sastanak predstavnika koncesionara PP Orahovice, Sisačko-moslavačke županije i Općine Lipovljani, kako bi se raspravilo o dosadašnjem radu na obnovi ribnjačarstva kod 1-PICT0449Lipovljana, te eventualnim poteškoćama u tom procesu i planovima daljeg razvoja. Radni sastanak, a potom i kraći obilazak ribnjaka održan je u utorak, 15. listopada, a domaćin sastanku bio je direktor Vlado Čondić, predsjednik uprave PP Orahovica.

O proizvodnji na lipovljanskim ribnjacima, zapošljavanju, te planovima za budućnost razgovaralo se na radnom sastanku koji je imao cilj još više unaprijediti rad i proizvodnju na ribnjacima. Da su proizvodnja i zapošljavanje važni i lokalnim, odnosno županijskim vlastima, pokazali su i nazočni na sastanku, koji je bio pun pozitivnih primjera.

Sastanak je otvorio Vlado Čondić, direktor PP Orahovica, a uz njega su još bili prisutni Darko Dukarić, savjetnik, Dragan Stojanović, direktor, Gordana Beuković, voditeljica korporativnih komunikacija, Ksenija Vukman, voditeljica 1-PICT0462PJ Ribnjačarstvo i Jasna Širanović, tehnolog na lipovljanskim ribnjacima.

Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani na sastanku je bio nazočan sa svojim suradnicima: Ankom Doležal, predsjednicom Općinskog vijeća Lipovljani, Miroslavom Horvatom potpredsjednikom Općinskog vijeća, a sastanku se pridružio i Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani.

Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije prisustvovala je sastanku, a uz nju su bili: Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, zamjenici županice, Željko Soldo, predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije, Zoran Vasić i Marijan Belošević, pročelnici županijskih upravnih odjela, te Ivor Stanivuković, direktor Turističkog ureda županije.
1-PICT0437– U proteklom vremenu pokrenuli smo proizvodnju i sada uzgajamo 400 tona ribe, od 800 tona koliko godišnje očekujemo od ovih ribnjaka. Zaposleno je 8 radnika, pretežito s područja općine, a još nekoliko sezonaca primit  ćemo za nekoliko dana. Preko zime nastavljamo radove na uređenju ribnjaka, a u proljeće nastavljano povećavati proizvodnju. Uložili smo dosta novca, a nove investicije slijede. Pripremaju se i programi turističke ponude – naglasio je direktor Vlado Čondić, izrazivši zadovoljstvo uzimanjem u koncesiju lipovljanskih ribnjaka.

I Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, izrazio je zadovoljstvo radom PP Orahovice i projektima razvoja cijele M SAN grupe za lipovljanske ribnjake.

1-PICT0434– Prije 10 mjeseci predstavili smo ulagače u naše ribnjake, a sada vidimo da su oni u funkciji, s jasnim rezultatima na pokretanju proizvodnje i novog zapošljavanja. Ribnjaci su u proizvodnji, a to pridonosi našem gospodarskom razvoju. Zaposleno je i 8 djelatnika s našeg područja, a najave za budućnost su dobre. Očekujemo dalja ulaganja, dodatni razvoj kroz poljoprivredu i turizam i novo zapošljavanje, a takvim ulagačima općina Lipovljani uvijek će ponuditi partnersku suradnju – istaknuo je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

Pokretanje proizvodnje i novo zapošljavanje važno je i na području Sisačko-moslavačke županije. Korektnost u zapošljavanju radnika s područja općine Lipovljani, u svojoj izjavi istaknuo je Željko Soldo, predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije.

1-PICT0476

– Županija će uvijek podržavati dobre projekte i nije istina da nema dobrih ulagača. Izborili smo se, nakon 20 godina stagniranja, da koncesiju dobije najbolji ponuđač i ulaganje u ovaj ribnjak odličan je primjer dobre suradnje investitora, te lokalne i regionalne samouprave. Ovo je jako potentan ribnjak, zbog lokacije i zbog vode, pa očekujemo još bolje rezultate – naglasila je županica Marina Lovrić Merzel u svojoj pohvali rada PP Orahovica.

Lipovljanski ribnjaci imaju budućnost, a s njom i razvoj gospodarstva na lipovljanskom području. Za sada se godišnje u Hrvatskoj konzumira 8,4 kilograma ribe po domaćinstvu, a u zemljama europe taj prosjek je i 10 puta veći. Cilj uzgajivača ribe u Lipovljanima je da se kroz dvije godine taj prosjek podigne bar za jedan kilogram i tako poveća potrošnja zdrave hrane u Hrvatskoj.         (D. SMETKO)