21. KONJANIČKI MARATON

Spomen  na Oluju  jahanjem  i kroz lipovljanski  kraj

 U 21. godini neprekinutog trajanja, Konjanički maraton arapskih konja iz Volodera pod pokroviteljstvom Grada Popovače, uobičajenim dionicama posvećenim žrtvama Domovinskog rata, započet će 5. kolovoza na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na obiteljskom imanju Petters u voloderskom Donjem Krivaju,  u svitanje spomenutog državnog blagdana prema istočnom dijelu Sisačko – moslavačke županije zajahat će: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tia Tutić, Matilda Glibo, Ivo Gedić, Dino Presker i Dubravko Presker.

Odvažni konjanici u subotu će u 7.30 sati biti ispraćeni ispred zgrade Policijske postaje u Kutini: govorima, blagoslovom i nastupom KUD-a Moslavec iz Volodera. Nastavit će put prema slavonsko-posavskom dijelu  županije.

Podnevni doček je u poznatom parku općinskog središta Lipovljani. Razumljivo tu neće izostati uz hrvatsku i nošnje tamošnjih nacionalnih manjina i najava skorašnjih Lipovljanskih susreta. Večernji doček oko 19 sati tog državnog blagdana je u Staroj Subockoj, nadomak grada Novske na tradicionalnom imanju Petters. Posebno dostojanstvo činit će postrojavanje konjanika pod ratnim i zastavama braniteljskih udruga grada Novske. Središnje mjesto odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata u nedjelju 6. kolovoza u 19 sati je Jasenovac.  Naime,  dionice ovog neprekinutog maratona koji je ušao u treće desetljeće  posvećene su 3. „kutinskoj“ bojni 125. domobranske pukovnije Novska, a koja je upravo u akcijama Bljesak i Oluja 1995. godine oslobađala jasenovačko područje. Među rado viđenim mještanima na dočecima posebno su najdraži najmlađi kojima  konjanicima pomažu da i oni osjete kako je  „u sedlu“, a roditelji te trenutke rado bilježe kamerom.

Daljnja dva dana udaljeni od javnosti u potpunom suglasju čovjeka i prirode u avanturističkom stilu  konjanici će živjeti  uz rijeku Savu i prostranom Lonjskom  polju, a  kroz  koje će se  8. kolovoza i vratiti u svoje ishodište Voloder.