Svečana Proslava 120 godina postojanja i rada DVD-a Lipovljani

Na blagdan Velike Gospe 15.08. 2008.g.

vatrogasci DVD-a Lipovljani cjelodnevnim programom obilježili su svoju 120-tu obljetnicu, a među brojnim uzvanicima sudjelovala i Saborska zastupnica Marijana Petir, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, ispred županijske vatrogasne zajednice Željko Uzel, a kao glavnog pokrovitelja proslave 120 godišnjice, uz brojne sponzore Općinu Lipovljani i poglavarstvo predstavljao je Načelnik Stjepan Markanović ujedno i zapovjednik vatrogasne zajednice Općine Lipovljani te Predsjednik Općinskog Vijeća Mile Skoko.

Na blagdan Velike Gospe 15.08. 2008.g. vatrogasci DVD-a Lipovljani cjelodnevnim programom obilježili su svoju 120-tu obljetnicu misom u crkvi sv. Josipa koju je predvodio novi svećenik Dario Šimić, a delegacija je položila cvijeće na grob svog prvog predsjednika Martina Crkvenca i na zajednički križ na groblju za sve poginule Lipovljanske vatrogasce.

 

 

Ispred DVD-a Lipovljani, predsjednik društva g. Damir Hubak i zapovjednik društva g. Zlatko Pješ dočekali su svoje goste i uzvanike iz susjednih i prijateljskih društava, a posebno su primili svoje bratsko društvo PGD Bizovik iz Slovenije ( njih 38 ) s kojima se druže i surađuju već 30 godina.

Na proslavi jubileja 120 godišnjice rada i postojanja Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Lipovljani među brojnim uzvanicima sudjelovala i Saborska zastupnica Marijana Petir,

a kao glavnog pokrovitelja proslave 120 godišnjice, uz brojne sponzore Općinu Lipovljani i poglavarstvo predstavljao je Načelnik Stjepan Markanović ujedno i zapovjednik vatrogasne zajednice Općine Lipovljani te Predsjednik Općinskog Vijeća Mile Skoko.

Ispred vatrogasnog saveza proslavi je prisustvovao i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, ispred županijske vatrogasne zajednice Željko Uzel, Načelnike policijskih postaja Novska Ivica Dragić i hrvatska kostajnica; Juru Klišanina, svećenike Župe Lipovljani Dario Šimić i Međurić Stjepan Biber ujedno i član DVD-a Lipovljani,

Zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Garešnice Mario Paljuh i predstavnike vatrogasne zajednice Garešnice, Novske, Gline, Kutine, te brojni Sponzori i donatori DVD-a Lipovljani te članovi udruga i kulturno umjetnička društva učesnika u programu i mimohodu.

Od 16,00 svi zainteresirani mogli su pogledati pokaznu Vatrogasnu vježbu na poligonu firme SAZOV. Vježbu je idejno zamislio zapovjedni k Zlatko Pješ, a održana je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Sisačko-moslavačke Županije, te sa vatrogasnim postrojbama iz Garešnice, Novske i PGD Bizovik iz Slovenije.

S obzirom da se vježba izvodi povodom 120g.postojanja i rada nosi ime LIPOVLANI 120, a organizator i nositelj vježbe je DVD Lipovljani.

Vježba je zamišljena i izvedena na način kao da se dogodila stvarna situacija, a što je dobar pokazatelj za postupanje u budućim mogućim intervencijama.

Tokom uspješno izvedene vježbe za koju je predviđeno 30 minuta uz korištenje sve raspoložive mehanizacije DVD-a lipovljani, te specijalnih vozila i ekipa iz Bizovika(Slovenija), Garešnice, Kutine i Novske.

Brojni promatrači imali su prilike vidjeti izvrsno pripremljene simulacije nesreća i uspješno spašavanje unesrećenih sa realističnim markerima i lokaliziranjem požara, a sam tijek vježbe je izveden u više etapa uz maksimalnu koordinaciju svih uključenih Vatrogasnih postrojbi.

Nakon kratke okrijepe Učesnika i uzvanika od 17,30 svečanim mimohodom vatrogasaca i vozila centrom Lipovljana uz pratnju limene glazbe Banova Jaruga i DVD-a Križ, kojem su prethodili konjanici sa Državnim Županijskim i Općinskim zastavama te prolaskom povorke pored svečane i počasne lože uzvanika i najstarijih članova DVD-a Lipovljani ponosno i dostojanstveno pozdravljeni od brojnih mještana.

Završetkom Mimohoda nastavljena je proslava obljetnice uz kraći kulturno umjetnički program u izvedbi Kud-a; Lipa, matice slovačke, češke besede i KPDU Karpati u velikom šatoru postavljenom za ovu prigodu na rukometnom igralištu u Lipovljanskom parku.
Svečanu sjednicu povodom 120 godina DVD-a Lipovljani uz prisustvo svih uzvanika i gostujućih društava započeo je Predsjednik Damir Hubak najavom Mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ Lipovljani koji su izveli državnu i vatrogasnu himnu, a minutom šutnje odana je počast svim nastradalima i umrlim vatrogascima Republike Hrvatske i DVD-a Lipovljani.
Kratak osvrt na povijest i nastanak društva pročitala je Tajnica Dubravka Hubak.

Pozdravne riječi skupu uz čestitke su uputili; Načelnik Općine Lipovljani Stjepan Markanović, Saborska zastupnica Marijana Petir, Počasni predsjednik Vatrogasnog saveza Hrvatske Teodor Fricki, zamjenik predsjednika Vatrogasnog saveza Sisačko – moslavačke županije Željko Uzel,

Jože Vidmar predsjednik vatrogasnog saveza Slovenije koji je uručio predsjedniku DVD-u Lipovljani najveće priznanje vatrogasnog saveza slovenije medalju za međunarodno sudjelovanje, zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe Ljubljane g. Križaj koji je također uručio plaketu DVD-u Lipovljani,

Predsjednik Prostovoljnog vatrogasnog društva Bizovik g.Bošnjak koji je DVD-u Lipovljani u spomen na 30-godišnju suradnju i 120-tu obljetnicu poklonio skulpturu i sliku Vatrogasnog spremišta u lipovljanima iz 1889. Godine koje je izgradila tadašnja Općina lipovljani za Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani.

U najsvečanijem djelu proslave uz zahvale svima donatorima, uzvanicima i prijateljima koji su svojim sudjelovanjem uveličali ovu svečanost podijeljene su zahvalnice i odličja najzaslužnijima, a prijateljska vatrogasna društva su uz čestitke za ovakav jubilej darovale su DVD-u Lipovljani razne poklone i priznanja uz želju za nastavak ovako uspješnog rada.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice počasni predsjednik Teodor Fricki , a u ime županijskog vatrogasnog saveza Željko Uzel i u ime vatrogasne zajednice Općine Lipovljani Stjepan Markanović su uručili najveće odličje za hrabrost i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju za isticanje i nošenje zlatne srebrne i brončane vatrogasne plamenice članovima Prostovoljnog vatrogsnog društva Bizovik i ostalim zaslužnim vatrogascima, a spomenice i priznanja donatorima i sponzorima uz zahvalu Predsjednika Dobrovoljnog Vatrogasnog društva Lipovljani Damira Hubaka svima koji su sada i tokom godina financijski i u opremi potpomagali rad i napredak društva.

Svečanost je nastavljena u ugodnom druženju uz dobru večeru, osvježavajuća pića, ples i muziku uz glazbeni sastav „Oldtajmeri“ do ranih jutarnjih sati.

Ostale fotografije pogledajte u galeriji iznad članka !

Uskoro i video!

Prilozi povodom obilježavanja obljetnice iz dnevnih tiskovina i web portala

Važno je za istaći da je vijest o proslavi jubileja 120 godišnjice Dobrovoljnog Vatrogasnog društva osim ovog portala objavilo ili prenijelo direktno od nas mnogo uglednih medija, od kojih izdvajamo prilog Zdravka Severa iz Novske u Vjesniku i to dva puta 13. i 18. kolovoza 2008. čije isječke možete pogledati i na značajnim internet Vatrogasnim Portalima; http://vatrogasni-portal.com/readarticle.php?article_id=518 sa direktnim linkom u naslovnici na ovu stranicu i

portal Vatrogasac.net http://www.vatrogasac.net/index.php?option=com_content&task=view&id=106&Itemid=9 sa kompletnom objavom vijesti i nekoliko slika uz sve čestitke i pohvale.

Od županijskog portala vijest je objavio i vrlo posječeni sisak.info na

http://www.sisak.info/index.php?p=news&area=1&newsid=11152&print=1.

Evo donosimo nekoliko isječaka objavljenih vijesti:

Zdravko Sever Vijesnik, sisak.info vatrogasac.net vatrogasni-portal

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO LIPOVLJANI

Pokazna Vatrogasna vježba

“ LIPOVLJANI 120 “

UVOD
Predmetna Pokazna Vatrogasna vježba održana je na lokaciji DAF servisa SAZOV, u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Sisačko-moslavačke Županije, te sa vatrogasnim postrojbama iz Garešnice, Novske i PGD Bizovik iz Slovenije
S obzirom da se vježba izvodi povodom 120g.postojanja i rada nosi ime LIPOVLANI 120. a organizator i nositelj vježbe je DVD Lipovljani.
Vježba je zamišljena i izvedena na način kao da se dogodila stvarna situacija, a što je dobar pokazatelj za postupanje u budućim mogućim intervencijama.
USTROJ VATROGASNE SLUŽBE U PODRUČJU OPĆINE
LIPOVLJANI
Za vatrogasno djelovanje organizirana su četiri dobrovoljna društva i to su: DVD Lipovljani, DVD Kraljeva Velika, DVD Piljenice i DVD Krivaj.
Makropodjela na požarna područja
Općina Lipovljani predstavlja dva požarna područja, a svako požarno područje čini jedan požarni sektor.
Prvo požarno područje-istočna požarna zona
Obuhvaća naselja Lipovljani, Krivaj i Piljenice, autocestu A3 te područje istočno od autoceste A3 Zagreb-Lipovac do granica s područjima grada Kutine i grada Novske.
Drugo požarno područje-zapadna požarna zona
Obuhvaća naselja Kraljeva Velika i područje općine zapadno od autoceste A3 Zagreb-Lipovac do granica s područjima grada Kutine i grada Novske, te područjima općina Jasenovac i Sunja.
DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO LIPOVLJANI
Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani, koje je stacionirano u Lipovljanima ul. Kralja Tomislava 2., broji 5 profesionalnih vatrogasca raspoređena u 4 radne smjene po 1 izvršitelj. Rad vatrogasnih smjena odvija se u turnusima 4-4. Zapovjednik vatrogasne postrojbe radi svaki radni dan u vremenu od 7-15. A za potrebu intervencije koriste se operativni članovi u pripremi koji posjeduju svu potrebitu opremu.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani od vatrogasnih vozila ima:
 • zapovjedno vozilo MERCEDES SPRINTER 316 cdi čije će se potpuno opremanje obaviti tijekom 2008. godine,
 • navalno vozilo DAF2300,
 • auto cisternu MERCEDES1717,
 • kombi TAM80T5,
 • šumsko vozilo TAM110
PLAN I PROGRAM VJEŽBE GAŠENJA I SPAŠAVANJA
Mjesto i vrijeme izvođenja vježbe
Vježba gašenja požara i spašavanja osoba ugroženih požarom planira se izvesti 15.08.2008g.na krugu DAF servisa SAZOV Lipovljani, s početkom u 16:00 h, a ista se planira završit15.08.2008g. u 16.30 sati.
Cilj i zadaće vježbe
Cilj vježbe gašenja požara i spašavanja osoba na servisu je ukazati odgovornim osobama u Društvu na moguće probleme koji će nastupiti u slučaju stvarne nezgode s pojavom požara i unesrećenim osobama koje se mogu zateći na takovim servisima.
Radi postizanja cilja vježbe, opisanog u prethodnom tekstu, zadaće u provedbi predstojeće vježbe su slijedeće:
 • stvoriti situaciju stvarne nesreće na servisu pri kojoj je moguć nastanak požara i ujedno potreba za spašavanjem unesrećenih koji jesu/nisu u mogućnosti da sami izađu iz vozila
 • provjeriti operativnu spremnost vatrogasnih postrojbi Lipovljani, kako bi se uočili mogući nedostaci u opremi ili ljudstvu kroz tijek akcije spašavanja,
 • utvrditi moguće propuste u projektiranju tehničkih mjera zaštite od požara na servisu DAF-a
 • utvrditi usklađenost svih čimbenika koji bi mogli sudjelovati u rješavanju stvarne akcije spašavanja (vatrogasci JVP, DVD, policija, hitna pomoć, te društva iz susjednih država).
Pretpostavke o nezgodi i požaru
Zbog neopreznog rada varioca na kamionu za prijevoz klada došlo je do urušavanja trupaca sa kamionske prikolice te trupci padaju na njega i drugog radnika koji je vršio servis na drugom vozilu. Oba radnika ostaju ukliještena te dolazi do izbijanja požara jer je variocu ispao alat za rezanje na plin (brener) te se nauljenim kanalom proširio na spremnik otpadnih ulja. Požar se brzo proširio na velik dio servisne hale te je velik dio objekta zadimljen iako nije zahvaćen požarom. U samoj simulaciji bit će prezentirano i spašavanje vatrogasnih snaga koje su ostale zahvaćene požarom.Za simulaciju opisane nesreće koristiti će se kamion za prijevoz trupaca tvrtke autoprijevoz Tobijaš, te posude za tipski požar, u kojima će biti mješavina vode i nafte u količinama da ne mogu načiniti oštećenja na cesti.
Događaj:
U 16.00 dežurni vatrogasne postrojbe Lipovljani od VOC Sisak dobiva dojavu da je došlo do požara u servisu DAF SAZOV te da ima osoba sa teškim tjelesnim ozljedama. Dežurni daje uzbunu vatrogasnom sirenom u 16.00h za članove postrojbe. Dolaskom na mjesto intervencije postrojba zatiče nastalu situaciju, vrši se izviđanje kojim se utvrdilo da ima dvoje teško ozlijeđenih radnika, te da se požar širi na veći dio servisne hale zapovjednik postrojbe u suradnji sa policijom i HAC-om za sav promet, autocestu te županijsku cestu zbog gustog dima, radi sigurnosti prometa. Za gašenje koristi tešku pjenu, priprema se mlaz za hlađenje,. VOC Sisak poziva postrojbe Novske, Kutine i Garešnice na traženje zapovjednika koji je izviđanjem utvrdio da se u objektu nalaze i dvije cisterne za prijevoz opasnih tvari. U toku pozivanja vatrogasna postrojba ima jednog vatrogasca koji je obuhvaćen požarom, a simulaciju spašavanja obavljaju vatrogasci Garešnice i Novske a, PGD Bizovik uključen je od početka vježbe u rad sa DVD-om Lipovljani na gašenju i spašavanju. Dolaskom JVP Kutina vatrogasci se uključuju u aktivno gašenje. U spašavanje unesrećenih sa krova servisa uključuje se Vatrogasno vozilo vatrogasne postrojbe Novska sa ljestvama i omogućavajući ulazak u halu preko krova, spušta ozlijeđene sa pratnjom do vozila hitne pomoći. Sa stanjem je upoznat i županijski zapovjednik.
Vježba je napravljena u sklopu obilježavanja dana 120g.postjanja i rada DVD-a Lipovljani, ali i s namjerom koordinacije svih organizacija koje bi sudjelovale na stvarnoj intervenciji što se posebno odnosi na:
 • Brzo i rano uočavanje akcidentne situacije
 • Prosljeđivanje informacije o događaju
 • Angažiranje pojedinih službi lokalnog i državnog nivo
 • Angažiranje ostalih interventnih službi-društava
 • Utvrđivanje zona opasnosti
 • Osiguranje zona opasnosti
 • Evakuacija
 • Spašavanje
 • Zaustavljanje istjecanja i širenja opasnih tvari
 • Gašenje požara
 • Sakupljanje opasne tvari
 • Sanacija terena
 • Pretakanje opasne tvari
 • Izvlačenje
 • Logistika na mjestu intervencije
 • Informiranje javnosti
Sudionici i organizatori-kontrolori vježbe
Sudionici vježbe spašavanja i gašenja na DAF-Servisu SAZOV su
 • Pgd Bizovik,Slovenija
 • ovlaštene osobe DUZS Sisačko moslavačke MUP PP Novska
 • ovlaštene osobe Županijske vatrogasne zajednice (Sisačko-moslavačkežupanije)
 • dežurna vatrogasna ekipa vatrogasne postrojbe Lipovljani
 • dežurna vatrogasna ekipa vatrogasne postrojbe Novska
 • dežurna vatrogasna ekipa vatrogasne postrojbe Kutine
 • dežurna vatrogasna ekipa vatrogasne postrojbe Garešnica
 • dežurni radnici nadležne prometne policije
 • dežurni radnici nadležne Hitne pomoći
 • dežurni radnici DAF-servisa
Organizatori-kontrolori izvođenja vježbe ispred Društva su
 • zapovjednik vatrogasne postrojbe Garešnica
 • zapovjednik vatrogasne postrojbe Kutina
 • zapovjednik vatrogasne postrojbe Novska
 • zapovjednik vatrogasne postrojbe Bizovik
 • zapovjednik vatrogasne postrojbe Lipovljani
. Kontrolne točke vježbe
Kontrolu vježbe provoditi će njeni organizatori-kontrolori. Po potrebi u kontrolu vježbe mogu se uključiti i druge osobe.
Kontrolne točke, na kojima će se sakupljati zapažanja o ponašanju i djelovanju sudionika tijekom vježbe, su slijedeća
mjesto simulirane nezgode na krugu servisa, 2 kontrolora.
Na zadnjem sastanku svim organizatorima-kontrolorima izdati će se zadaće i naputak kako obaviti kontrolu i na što obratiti pozornost.
Mjere sigurnosti i zaštite sudionika vježbe
Mjere sigurnosti i zaštite sudionika vježbe propisane su pravilima zaštite pri radu tijekom gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom.
Mjere zaštite drugih sudionika u prometu, koji ne sudjeluju u provedbi vježbe, provesti prije otpočinjanja vježbe.
Izrada izvješća o rezultatima vježbe
O činjenicama koje su utvrđene tijekom vježbe organizatori-kontrolori u suradnji s ostalim sudionicima vježbe dužni su do 29.08.2008. godine sačiniti izvješće s kojim će upoznati Upravu društva održavanja radi pokretanja postupaka u cilju otklanjanja mogućih nedostataka.
Opis vatrogasne vježbe
Izradio:
ZAPOVJEDNIK DVD-a Lipovljani
Zlatko Pješ