10. OBLJETNICA OBNAVLJANJA ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

10. VÝROČÍ ZNOVUZALOŽENÍ ČESKÉ BESEDY OBCE LIPOVLANY (29. 10. 2004)

POVIJESNI DIO
Godinama sanjani san ostvario se češkoj nacionalnoj manjini u Lipovljanima 29. listopada 2004. g. kada je osnovala svoju udrugu Češku besedu općine Lipovljani, koja je zajedno s već postojećom Maticom slovačkom Lipovljani, pravni sljednik Čehoslovačke besede Lipovljani, osnovane davne 1923. g. Najzaslužnije osobe za obnavljanje udruge češke nacionalne manjine su Jaromir Vanjek, Rudolf Jansky i Nikola Zeman.
Prvi upravni odbor je bio: Mladen Počta – predsjednik, Anđela Kosovec – dopredsjednica, Nikola Zeman – tajnik, Branko Chour – blagajnik, a članovi Marica Horvat, Miroslav Horvat, Mirko Knjižek, Dubravko Toupal i Željka Uhitil. Nadzorni odbor: Jaromir Vanjek – predsjednik, a Zdenka Dam i Antun Cejpek članovi.
Beseda odmah osniva žensku pjevačku skupinu i glazbeni sastav, a kasnije i folklorne skupine odraslih i djece, te s njima nastupa u svom mjestu i odlazi na pozive nekih od sada već trideset i jedne besede i ostalih zainteresiranih. Danas Češka beseda općine Lipovljani broji dvjestotinjak članova, a sa svojim skupinama godišnje nastupi preko trideset puta, od toga svake godine barem jednom u inozemstvu, pa su tako do sada nastupili u Češkoj Republici, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj i Srbiji.
Beseda dobro surađuje sa domaćim i vanjskim udrugama, sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj, Sisačko-moslavačkom županijom i Općinom Lipovljani. Naročito je ponosna što je mogla sudjelovati u adaptaciji društvenog doma u Lipovljanima, novcem što je dobila od Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i financijskim sredstvima, koje daje Češka Republika za poboljšanje uvjeta rada Čeha u inozemstvu.
Beseda je do sada izdala jednu knjigu «Česi i Slovaci u naseljima Lipovljani i Krivaj», a u pripremi je monografija Češke besede za deset godina rada, koja će biti tiskana 2015. g. Današnji upravni odbor čine: Mirko Knjižek – predsjednik, Mirjana Markić – dopredsjednica, Ivan Doležal – tajnik, Branko Chour – blagajnik, Miroslav Lovčanin – gospodar, a članovi su: Liduška Goršek, Tomislav Jednačak, Zdenka Dam, Vjera Ožoga, Vlado Pritula i Josip Kupski. Nadzorni odbor: Marijan Kadliček – predsjednik, a članovi Dragan Makal i Ladislav Vacula.

ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA «LEPEZA»
Osnovana 2005. g., svoj prvi nastup imala je 19. ožujka na zajedničkom koncertu za Josipovo u Lipovljanima. Prvi gostujući nastup u Prekopakri. Postale su jedna od najkvalitetnijih malih skupina čeških beseda u RH. Broje šest do osam članica, rado su viđene na nastupima širom Lijepe Naše kod drugih Čeških beseda, hrvatskih KUD-ova, a nastupile su i u nekoliko Europskih država. «Lepeza» sudjeluje na svim gostovanjima lipovljanske besede, kao i na događanjima koje beseda sama organizira. Godišnje nastupaju i do trideset puta. Pjevaju češke i hrvatske narodne pjesme, a izvode ih a capella i uz glazbenu pratnju. Pjevačku skupinu vodi prof. glazbe Franjo Rodić.

GLAZBENA SKUPINA

Skupina počinje s radom zajedno s ženskom pjevačkom skupinom «LEPEZA», kao glazbena pratnja. Najprije dva člana, gitara i harmonika, zatim kada se osjećaju potrebe za većom kvalitetnijom grupom, kupnjom nekih instrumenata (klavijature, saksofon i flauta) te preko Saveza Čeha u RH, donacijom Češke Republike (dvije jazz trube, dva klarineta) skupina se povećava na čak nekada 11 glazbenika. Kupuju ozvućenje, te skupina počinje svirati i samostalno na zabavama i druženjima članova besede. Učestvuju na svim nastupima, kao pratnja skupina besede. Redovito učestvuju na Smotri glazbenih sastava od prvoga dana. Voditelji skupine do sada su bili prof. Branko Odobašić, Miroslav Horvat, a danas skupinu vodi prof. Franjo Rodić. Josip Ferenčaković je učio svirati mlade glazbenike.

FOLKLORNA SKUPINA – ODRASLI
Folklorna skupina Češke besede općine Lipovljani počela je s radom krajem 2007. g. Prvi javni nastup, koje li slučajnosti, bio je u inozemstvu. Naime preko kontakta osoba s ljetnog kursa češkog jezika u Dobruški, lipovljanska beseda je pozvana na nastup u Budimpeštu. Nastupaju sve skupine, a folklorna po prvi puta izlazi na javni nastup s koreografijom «Mazurka – Červený šáteček», koju su uvježbali s tadašnjom koreografkinjom prof. Danom Stakorovom. Danas za skupinu koreografije postavlja Mílo Brtník, a voditeljica skupine je Mirjana Markić.
Folklorna skupina nastupa na svim manifestacijama koje organizira Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, a vrlo često i na županijskim i nekim drugim smotrama, koje organiziraju Češke besede, druge nacionalne manjine ili hrvatski KUD-ovi. Folklorna skupina, ovisno o koreografiji nastupa s četiri do sedam plesnih parova.

UČENJE ČEŠKOG JEZIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI JOSIPA KOZARCA LIPOVLJANI
U lipovljanskoj školi češki jezik se počeo učiti u školskoj godini 2006./2007. i to po modelu «C», što znači dva sata tjedno, a kao izborni predmet. Djeca pohađaju nastavu u dvije skupine, mlađa od prvog do četvrtog i starija od petog do osmog razreda. Prva učiteljica je bila Dana Stakorova, a osim nje još su radile Anđela Kosovec na zamjeni, zatim Danijela Gjura, a njoj na zamjeni je sada Ivana Ptičar-Štimac. Broj djece u obje skupine bio je od osam do četrnaest, ovisno kakav je koju godinu bio interes.

LIPOVLJANSKI SUSRETI
Češka beseda općine Lipovljani bila je jedan od aktivnijih zagovornika za povratak manifestacije «Lipovljanskih susreta». Vrlo je aktivna u organizacijskom odboru Lipovljanskih susreta, gdje je prve četiri godine njen predsjednik Mirko Knjižek bio član, a sada je to tajnik Besede Ivan Doležal. Beseda svaku godinu učestvuje na manifestaciji s izložbenim štandom s češkim suvenirima i uvijek atraktivnim češkim delicijama, a 2010. g. u večernjem programu nastupila je ženska skupina «Lepeza», dok je 2013. g. folklorna skupina Češke besede Lipovljani na manifestaciji predstavljala češku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj.

10. OBLJETNICA OBNAVLJANJA ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

1-image0