Županijska smotra Čeških beseda održana u Lipovljanima

         Češka beseda općine Lipovljani bila je domaćin ovogodišnjoj smotri Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije (Přehlídka českých besed). Dvosatna smotra  održana je u Društvenom domu u Lipovljanima, u subotu, 16. studenog, a sudjelovali su članovi četiri Češke besede s vrlo raznolikom programom.

         Novo naučene pjesme, plesove i uvježbanu kazališnu predstavu pratili su i gosti, koje je na početku smotre, pozdravila Vjera Ožoga, dopredsjednica Češke besede općine Lipovljani. Sve članove prisutnih udruga Saveza Čeha u Hrvatskoj pozdravio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, te im zaželio dobar nastup i dobar rad u budućnosti. Čestitke i zahvalu za vrlo dobra rad, te zajedničko djelovanje na bogatom kulturnom životu, zajedno s ostalim udrugama u kulturi, uputio je Češkoj besedi i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Program smotre vodila je Željka Uhitil, članica ČB iz Lipovljana.

         S četiri pjesme, smotru u Lipovljanima, započele su članice pjevačke skupine ČB Sisak. Nastavila je plesna skupina ČB Lipovljani koja je izvela tri plesa. Plesna skupina sve je brojnija, a prati ju i glazbena skupina.

         Češka beseda općine Lipovljani ima i dugogodišnju pjevačku skupinu ‘Lepeze’, koja je otpjevala tri pjesme na ovogodišnjoj smotri. ČB Jazvenik radi s mladima, pa je grupa mladih plesača zaplesala na lipovljanskoj pozornici. Izveli su lijep ples i najavili nove koreografije.

         Češka beseda iz nedalekog Međurića predstavila se pjevačkom skupinom i nekoliko odlično uvježbanih pjesama, a zatim je njihova mlada plesna skupina i zaplesala, praćena pjesmom pjevača i glazbenog sastava Besede.

         Pri kraju smotre kazališna skupina ‘Panika’, Češke besede Sisak izveli su poučnu komediju ‘Kako nastaje kazalište’, autora Karela Čapeka, na češkom jeziku, u režiji i dramatizaciji Silvije Vadla.

Za kraj puhački orkestar limene glazbe ČB Međurić odsvirao je nekoliko instrumentalnih kompozicija.

Na kraju smotre, svim izvođačima zahvalila se Irinka Vidović iz Siska, koja je istaknula da je ovo bila 15. smotra Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije, a da će se dogodine održati u Jazveniku. Nakon smotre održano je i zajedničko druženje, večeru i glazbu glazbenog sastava ČB Lipovljani.

Damir SMETKO