ZAVRŠENO ASFALTIRANJE ŽUPANIJSKE PROMETNICE LIPOVLJANI – TOROVI – KOZARICE, SLIJEDI UREĐENJE KANALA, IZRADA KANALICA I UREĐENJE BANKINA

Od ponedjeljka, 27. ožujka, nakon višednevnih radova asfaltiranja, dovršeno je asfaltiranje županijske ceste Lipovljani – Torovi – Piljenice, koridor L33141. Pravac od Lipovljana preko Torova, kroz lipovljansku ulicu Josipa Kozarca, prema Kozaricama i dalje prema Novskoj, u dužini od 2,3 kilometra (dio općine Lipovljani) asfaltirali su djelatnici Strabaga, a obnova, na mjestima, i vrlo uništene ove županijske ceste, koštat će gotovo milijun kuna. Nakon asfalterskih radova, započet će nasipavanje bankina, kao i uređenje kanala, izrada kanalica na pojedinim mjestima, te sanacija nedostataka.

                Prometni pravac od Lipovljana preko Torova i Kozarica i dalje prema Novskoj, županijska je cesta kojom upravlja Županijska uprava za ceste SMŽ. Kako ŽUC  nema dovoljno novca, za popravke i održavanje velikog broja županijskih cesta, Općina Lipovljani, želeći što bolje prometnice na području općine i sigurno odvijanje prometa, prihvatila je prijedlog ŽUC-a da se u jednakim iznosima 50:50, zajednički financira obnova ove županijske ceste.

                Ugovor o zajedničkom financiranju obnove županijske ceste preko Torova, kroz dio lipovljanske ulice Josipa Kozarca, potpisan je u Lipovljanima, još u listopadu prošle godine. Tada je ugovoreno i asfaltiranje Sajmišne ulice u Lipovljanima, a vrijednost ovog ukupnog ulaganja u zajedničku obnovu lipovljanskih ulica je 1.225.000 kuna.

                Općina Lipovljani očekuje, da se tijekom ove godine, po istom modelu zajedničkog ulaganja, pristupi obnovi također županijskih cesta kroz Kraljevu Veliku (L33138) i Piljenice (L33137), i to u što hitnijem roku, jer su ceste iznimno oštećene, posebno nakon duge zime i tereta koji je prolazio ovim prometnim koridorom.

Damir SMETKO