Zastupljenošću u javnim medijima i čestim senzacionalizmom nacionalne manjine RH ne mogu biti zadovoljne

         Drugog dana održavanja ‘Lipovljanskih susreta 2019.’, u subotu, 24. kolovoza, program je započeo održavanjem Okruglog stola za pripadnike manjina, na  kojem se svake godine raspravlja o nekom problemu nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Ove godine razložena je tema: ‘Zastupljenost nacionalnih manjina u javnim medijima’, a generalna je ocjena da pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj nisu i ne mogu biti zadovoljni prostorom i odnosnom koji dobivaju u javnim medijima.

         Uvodno izlaganje o (ne)zastupljenosti nacionalnih manjina u javnim medijima, s iznošenjem analize vremenskog trajanja informacija o nacionalnim manjinama na HTV-u, održao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

         O novom izvoru međunarodnog prava manjina, prema usvojenim smjernicama iz Tallina, o manjinama i medijima u digitalnom dobu, s osvrtom na stanje u Hrvatskoj, govorila je doc. dr. Antonija Petričušić iz Zagreba. Ona je i članica Savjetodavnog odbora za praćenje provedbe Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, pa je učesnicima Okruglog stola govorila o primjeni smjernica iz Tallina u svakodnevnom životu.

         Okrugli stol o pitanjima nacionalnih manjina, u okviru ‘Lipovljanskih susreta 2019.’, vodio je Josip Krajči, član Organizacijskog odbora LS, a u ime općine Lipovljani, sve sudionike i predavače pozdravio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora LS-a. O medijskoj zastupljenosti Hrvata u Slovačkoj i suradnji s ‘Lipovljanskim susretima’, kratko je na skupu govorio Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj. Osnovnu školu Josipa Kozarca, u kojoj se uče tri manjinska jezika, i u kojoj je i održan ovaj Okrugli stol, predstavila je Mirjana Faltis, ravnateljica škole, a pozdravno obraćanje održao je i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i jedan od najaktivniji saborski zastupnik među manjincima..

         Nakon završenih izlaganja, u raspravu o zastupljenosti nacionalnih manjina u javnim medijima, uključilo se više sudionika ovog Okruglog stola, uglavnom ističući, nedostatnu prisutnost informiranja o potrebama i problemima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. U raspravi je kao neprihvatljiva pojava istaknuto napuhavanje i senzacionalizam u praćenju pojedinih incidentnih događaja, u kojima su sudjelovali pripadnici nacionalnih manjina, u proteklom vremenu, u Hrvatskoj.

Damir SMETKO