ZAPOČELI RADOVI NA IZGRADNJI STAZA NA GROBLJU U LIPOVLJANIMA

Započeli su radovi na uređenju starog dijela groblja u Lipovljanima, kojima će se urediti ulaz i staze na tom dijelu groblja. Radovi bi trebali završiti do sredine listopada, a znatan doprinos uređenju daju i zaposlenici tzv. ‘javnih radova’, koji svakodnevno obavljaju poslove oko uređenja staza.

Na zahtjev članova Mjesnog odbora Lipovljani, koji su zatražili da se pristupi još većem uređenju i održavanju lipovljanskog groblja, komunalno poduzeće ‘Lipkom servisi’ pripremilo je projekt uređenja starog dijela groblja u Lipovljanima. Tijekom uređenja nanovo će se izgraditi oko 150 metara dotrajalih i popucalih staza kroz groblje, te ugraditi vod struje i vodovodne mreže. Sve to koštat će oko 42.000 kuna, koliko je vrijedan ugradbeni materijal, a radove izvode djelatnici ‘Lipkom servisa’ i zaposlenici na ‘javnim radovima’.

Da bi mogli izgraditi staze, koje će biti široke 150 centimetara, zaposlenici ‘javnih radova’ najprije su morali ukloniti ostatke popucalih betonskih staza, a onda iskopati trasu staza koje vode uz već uređene grobove. Zbog zbijenosti grobnih mjesta i uskog prostora, mehanizacija nije mogla puno pomoći, pa su najviše radova odradili zaposlenici ‘javnih radova’.

U iskopanu trasu staza navozili su šljunak za drenažu, nakon čega će se oprezno pristupiti ravnanju i ugradnji rubnjaka, kako se ne bi oštetili nadgrobni spomenici. Na kraju će se na staze položiti opločni kamen kako bi to imalo primjereni izgled i dugotrajnost.

Radovi na uređenju ulaza i starog dijela groblja u Lipovljanima trebali bi završiti do sredine listopada, kad započinje intenzivnije uređenje grobova za predstojeći blagdan Svih svetih.

Damir SMETKO