Započela restauracija i konzervacija glavnog oltara župne crkve sv. Josipa u Lipovljanima

         Kipova sv. Petra i Pavla, tabernakula, kipova anđela i ostalih drvenih ukrasa, od petka, 9. kolovoza više nema na glavnom oltaru župne crkve sv. Josipa u Lipovljanima. Odvezeni su u Zagreb, u radionicu Miroslava Usenika, akademskog slikara, konzervatora i restauratora, čime su započeli radovi na restauraciji i konzervaciji glavnog oltara sv. Josipa u lipovljanskoj župnoj crkvi. 

         Tako se, nakon uređenja i oslikavanja zidanog dijela apside župne crkve, nastavljaju radovi na obnovi i uređenju glavnog oltara. Tijekom kolovoza, planiraju se započeti i radovi na zidanom dijelu oltara sv. Josipa, kako bi se kroz slijedeću godini i pol dana potpuno obnovio, restaurirao i zaštitio oltar i svi njegovi dijelovi, za slijedećih stotinu godina, posebno drveni dijelovi, koji su u prilično lošem stanju i krajnje je vrijeme njihove zaštite, konzervacije i obnove.

         Radovi na restauraciji i konzervaciji glavnog oltara i svih njegovih drvenih dijelova, izvodit će se na temelju Izvještaja o konzervatorskom i restauratorskom istraživanju drvenih i ostalih dijelova glavnog oltara župne crkve u Lipovljanima – istaknuo je Tomislav Pavlović, župnik župe sv. Josipa u Lipovljanima. Također, radovi će se izvoditi s dopuštenjem Ministarstva kulture RH, područni ured u Sisku, te s odobravanjem nadležnih tijela Požeške biskupije, u kojoj se nalazi i župa Lipovljani.

          Restauratorski zahvati, na zidanom dijelu glavnog oltara sv. Josipa, koji će početi tijekom kolovoza, također će se izvoditi na temelju izviješća o njegovom trenutnom stanju, odnosno konzervatorsko-restauratorskom istraživanju. Ono je prihvaćeno u Ministarstvu kulture RH, a izvela ga je Iva Prpić, profesorica likovne kulture, konzervatorica i restauratorica iz Zagreba. Dopuštenje za te zahvate dala su i nadležna crkvena tijela Požeške biskupije.

         Cilj radova na obnovi oltara i kipova u župnoj crkvi u Lipovljanima je dovesti oltari i kipove u prvobitno stanje estetike, te trajnije zaštititi drvene dijelove od crvotočine i daljnjeg propadanja. Radovi restauracije i zaštite trajat će oko godinu i pol dana, a koštat će oko 350.000 kuna.  Financirat će ih župa Lipovljani i Općina Lipovljani iz općinskog proračuna.    

Damir SMETKO