Započela priprema ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima 2020.’

         ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’, posvećeni ovom značajnom hrvatskom šumaru i književniku, koji je jednu petinu svog života proveo u Lipovljanima i u slavonskoj, hrastovoj šumi lipovljanske Šumarije, održat će se, u četvrtak, 19. ožujka u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

         Zaključak je to Odbora za pripremu obilježavanja ‘Dana Josipa Kozarca’, čiji su se članovi sastali u četvrtak, 6. veljače na radnom sastanku, a domaćin je bio Milan Oršanić, u ime Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u objektu na Opekama. Sastanak o utvrđivanju tema i predavača, s organizacijom programa i njegove satnice, vodio je Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima, a prisustvovao mu je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Bit će to 8. po redu Dani posvećeni Josipu Kozarcu, a ove godine naglasak tog stručnog skupa bit će na šumarstvu, vezano uz: ‘Nove izazove gospodarenja šumom na području Lonjskog polja.’ Ovogodišnji nositelji stručnih tema iz područja šumarstva su predstavnici Hrvatskih šuma, a očekuje se, u okviru prigodnih obraćanja, doprinos i predstavnika stalnih suradnika: HAZU Vinkovci, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, PP Lonjsko Polje i Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

         Također, očekuje se da će Šumarski fakultet ove godine predložiti za novčana priznanja tri studentska rada iz područja šumarstva, koja će biti dodijeljena tijekom održavanja skupa.

         Stručni skup o šumaru i hrvatskom književniku održat će se u okviru obilježavanja ovogodišnjeg Dana općine Lipovljani, uz blagdana sv. Josipa, zaštitnika župe i općine Lipovljani. Nakon stručnog skupa, Općina Lipovljani održat će svečanu sjednicu uz Dan općine, uz prigodan program.

         Ovogodišnji ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’ održat će se u znaku nekoliko obljetnica. Prije svega kao obilježavanje 135 godina od dolaska Josipa Kozarca na službu upravitelja Šumarije u Lipovljanima, te obilježavanje 255 godina organiziranog gospodarenja šumama u Hrvatskoj. Uz to, u Lipovljanima se navršava 250 godina organiziranog školstva.

         U Odbor za pripremu obilježavanja VIII. Dan Josipa Kozarca u Lipovljanima 2020. imenovani su: Josip Krajči, za predsjednika Odbora, Tomislav Lukšić, za zamjenika predsjednika Odbora, te Melita Lenička, za tajnicu Odbora. Za članove su imenovani: Damir Miškulin, Dinko Hace, prof. Milan Oršanić, prof. Ljiljan Kolenić, dr. Anica Bilić, Mirjana Faltis i Ivor Stanivuković. Većina od njih odazvala se radnom sastanku za pripremu programa ovogodišnjeg ‘Dana Josipa Kozarca’, održanom na Opekama.

Damir SMETKO