ZAMJENICA VELEPOSLANIKA REPUBLIKE SLOVAČKE U HRVATSKOJ U POSJETU LIPOVLJANIMA

Općinu Lipovljani i Maticu slovačku Lipovljani, u četvrtak, 17. srpnja posjetili su dr. Hana Kováčová, zamjenica veleposlanika Republike Slovačke u Hrvatskoj i Boris Petrik, prvi tajnik slovačkog veleposlanstva. Na predstavljanju programa ‘Lipovljanskih susreta 2014.’ potvrdili su da će Slovačka biti zemlja partner ovogodišnjih ‘Susreta’, manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja će se u Lipovljanima održati od 22. do 24. kolovoza, a potom su upoznati s radom Matice slovačke Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADomaćini u ovom radnom posjetu bili su Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani i Marica Tisaj, tajnica Matice. Nakon izlaganja o tome kako će se Slovačka predstaviti kao zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’, KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAizaslanstvo slovačkog Veleposlanstva u Hrvatskoj, u pratnji Sandre Kralj Vukšić, direktorice slovačkog Kulturnog centra u Našicama, uputilo se u novu zgradu Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, gdje su razgledali prostor u kojem će se za vrijeme ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, održati predstavljanje Slovačke kao zemlje partnera ‘Susreta’ i okrugli stol na temu nacionalnih manjina. S mogućnostima uređenja prostora upoznali su ih Josip Krajči i Marica Tisaj, knjižničarka u Lipovljanima.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Potom su dr. Hana Kovačova i Boris Petrik, u pratnji domaćina obišli i Slovačku etno kuću u Lipovljanima. Ona je prošle godine, u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta’ svečano otvorena, a u njoj je postavljena etno-zbirka posvećena doseljavanju Slovaka u Lipovljane. Gosti iz slovačkog Veleposlanstva pohvalno su se izrazili o njegovanju tradicijskih vrijednosti doseljenih Slovaka i o radu Matice slovačke Lipovljani. Hana Kováčová, koja je na dužnosti zamjenika veleposlanika tek nekoliko tjedana i po prvi puta je u Lipovljanima, upisala se i u spomen knjigu Slovačke etno kuće i izrazila svoju radost posjetom Lipovljanima, te mogućnošću da će se tijekom ‘Lipovljanskih susreta 2014.’ moći predstaviti Republika Slovačka svim posjetiteljima ove kulturne i turističke manifestacije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPosjet Hane Kovačove i Borisa Petrika iz slovačkog Veleposlanstva u Zagrebu i dr. sc. Sandre Kralj Vukšić iz Našica završio je dogovorom o konkretnim pripremama programa koji će se održati tijekom ‘Lipovljanskih susreta 2014’.    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA