VRLO USPJEŠNI I AKTIVNI U PROŠLOJ GODINI BILI SU ČLANOVI ‘ŠARANA’ IZ LIPOVLJANA

Športsko ribolovno društvo ‘Šaran’ iz Lipovljana u proteklih nekoliko godina stasalo je u vrijedno i stabilno sportsko društvo, kojem je prije svega sedam, osam godina prijetilo gašenje. Vrijednim radom i marom bivšeg i sadašnjeg čelništva društva, brigom o članovima društva, ali i vodama kojima raspolažu, društvo je od 20-tak članova naraslo na više od 80 članova, a posebno raduje uključivanje u društvo mladih članova, ribiča kadeta, koji su se u protekloj godini istakli na društvenom natjecanju.

                Članovi ŠRD ‘Šarana’ održali su 59. redovnu godišnju Skupštinu, u nedjelju, 5. veljače. Izvješće o radu društva u protekloj godini podnio je Josip Hudec, predsjednik ‘Šarana’, a izvješće o financijskom poslovanju Veljko Lisac, tajnik ‘Šarana’.

                Aktivan rad članova društva u protekloj godini započeo je poribljavanjem voda kojima gospodari društvo i otvorenjem ribolovne sezone u proljeće 2016. godine. Išlo se protekle godine u ribolov, ali se pazilo na uređenje ribolovnih mjesta, zaštitu voda i okoliša, i na uređenje jama na Gradinama. Tamo je izgrađena nadstrešnica, jame su produbljene, a radovi na uređenju će se nastaviti i tijekom ove godine. Vrlo aktivna i uspješna sezona završila je radom akcijom na Strugu, početkom listopada.

                U protekloj godini ostvarili su ukupni prihod od 57.569 kuna. Najviše od 80-tak prodanih godišnjih ribolovnih karata, te 8.500 kuna po programu iz proračuna Općine Lipovljani. Ukupni troškovi bili su 33.294 kune, a višak prihoda od 24.000 kuna utrošit će ove godine za uređenje svojih voda. U ovoj godini planiraju povećanje članstva, a onda i ukupnog prihoda. Za 2017. godinu planirali su ukupni prihod od gotovo 55.000 kuna, a tijekom ove godine udvostručit će poribljavanje svojih voda.

                Rad na očuvanju voda i prirodnog okoliša i ove godine jedan je od važnijih smjernica rada. Na Skupštini je još jednom naglašena važnost očuvanja prirode, uređenja vodotokova i zbrinjavanje odbačenog otpada s ribolovnih mjesta. Stoga neće postavljati kontejnere za otad, već traže od svakog svog člana da otpad vrati kući, a ne ostavlja ga u prirodi. Ove godine planiraju još veće uključivanje mladih ribiča u rad društva, te pojačano poribljavanje svojih voda, za što su već dobili odobrenje. Ribočuvarska služba dobro radi, a kako bi ju ojačali pozivaju još dva člana da se uključe u ribočuvare društvenih voda kojima gospodare. Nastavlja se suradnja i sa susjednim društvima, a u ime županijskog saveza ribolovnih društava pozvani su da se uključe u kadetsko natjecanje ribiča na razini županije. Na svim tim dobrim rezultatima, tijekom skupštine, čestitao im je i Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani.

                Športsko ribolovno društvo ‘Šaran’ približava se 60. obljetnici rada. Dobrim rezultatima na očuvanju prirode, voda i riba na području općine Lipovljani i sportski odgojenim članovima koji vole prirodu, najviše će se moći pohvaliti za svoju veliku obljetnicu djelovanja.

Damir SMETKO