VRLO USPJEŠNA JE BILA LANJSKA, 130. GODINA DJELOVANJA DVD LIPOVLJANI

         Redovnu godišnju Skupštinu, 131. u nizu od osnivanja, u subotu, 16. veljače održali su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju. Na Skupštini društva – nositelja vatrogastva na području općine Lipovljani, bili su prisutni Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine.

         Izvođenjem svečanih pjesama u čast domovine i vatrogastva, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, započela je ovogodišnja vatrogasna Skupština, a otvorio ju je Stjepan Markanović, predsjednik DVD-a Lipovljani. Pozdravio je uzvanike i goste, te predstavnike više od 20 vatrogasnih društava. Potom je predložio dnevni red i kao predsjedavajući nastavio voditi sjednicu Skupštine.

         Vrlo detaljno izvješće o radu DVD-a Lipovljani u 2018. godini, u kojoj je obilježena i 130. godišnjica djelovanja društva, podnio je Zlatko Pješ, zapovjednik DVD-a Lipovljani, a pročitala ga je Klara Čosić, članica društva. Bogata aktivnost društva prije svega se odnosi na pružene usluge profesionalnog obavljanja vatrogasne djelatnosti, koju zaposlenici DVD-a Lipovljani obavljaju za INA-u, te kroz rad zaposlenika na javnim radovima i rad servisa vatrogasnih aparata, koji se odvija u Vatrogasnom domu u Lipovljanima.

         O organizacijskom radu DVD-a Lipovljani, kroz odluke Upravnog odbora, usmeno je govorio Stjepan Markanović, a financijsko izvješće za 2018. godinu pročitao je Dino Sudra, tajnik DVD Lipovljani, u ime knjigovodstvenog servisa.

         Ukupni prihod DVD-a Lipovljani u 2018. godini bio je 2.330.498 kuna, a ukupni rashod 2.323.214 kuna. Najviše prihoda, u iznosu od 1.700.000 kuna, ostvareno je uslugom vatrogasne djelatnosti. Od servisa i prodaje vatrogasnih aparata ostvarili su prihod u iznosu od 181.000 kuna, a za javne radove ostvarili su potporu u iznosu od 91.000 kuna. Donacija Općine Lipovljani preko Vatrogasne zajednice općine Lipovljani iznosi 64.000 kuna. Najveći trošak, u iznosu od 1.220.000 kuna su bruto plaće zaposlenih, a 131.000 kuna izdvojena je i za naknade djelatnicima za prijevoz i rad na terenu. U zaštitnu odjeću i opremu uložene su 63.000 kuna, a 40.000 kuna za nabavu osnovnih sredstava.

         Skupština je, bez rasprave, prihvatila izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2018. godini, te plan rada i financijskog poslovanja za 2019.godinu.

         Za uspješan rad, vatrogascima, profesionalnim i dobrovoljnim članovima DVD-a Lipovljani, u 2018. godini čestitao je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Istaknuo je vrijednost vatrogastva i sigurnost koju imaju stanovnici općine Lipovljani s uspješnim radom DVD-a. Zahvalio je i za uključivanje članova DVD-a Lipovljani u druga događanja u Lipovljanima, ‘Lipovljanske susrete’ i organizaciju Vatrogasnog izazova, te zapošljavanje sumještana kroz javne radove. 

         Zahvalu na pozivu i uspješnu međudruštvenu suradnju izrazili su i gosti iz Slovenije, iz PGD-a Bizovik, s kojima traje višedesetljetna suradnja.

         Nakon održane redovne godišnje Skupštine DVD-a Lipovljani, za prisutne članove i goste organizirana je večera i zajedničko druženje uz tamburaše grupe ‘Ambar’.

Damir SMETKO