VIŠE TISUĆA POSJETITELJA UŽIVALO JE U NASTUPIMA DRUŠTAVA NACIONALNIH MANJINA

1-IMG_22272-IMG_22283-IMG_22464-IMG_22628-IMG_6384

Mimohodom svih društava nacionalnih manjina kroz centar Lipovljana, koji su nastupili na velikoj pozornici ‘Susreta’, najavljeno je svečano otvorenje ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ Kod dolaska na pozornicu, svako je društvo predstavljeno, a nakon svečanog otvorenja ‘Susreta’ započeo je jednosatni program na kojem je nastupilo 10 društava koji su posjetiteljima predstavili dio svoje plesne i pjevačke baštine.

7-IMG_63836-IMG_2323

1-IMG_2395

Uz završetak svečanog otvorenja, na pozornici su prvo nastupili članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz 1-IMG_6390Lipovljana. Otpjevali su pjesmu Giusepe Verdija, Zbor Židova iz opere Nabucco. Dirigent i voditelj zbora ‘Lira’ profesor je glazbe Franjo Rodić, uz pratnju na klaviru Tomislava Brebrića, studenta Muzičke akademije u Zagrebu.04-IMG_6432

Kao znak dobrodošlice svim društvima nacionalnih manjina na pozornici su potom nastupili članovi Kulturno umjetničkog društva ‘Lipa’, Lipovljani, koji njeguju hrvatski i slovački folklor. Posjetiteljima su se predstavili pjesmama i plesovima Moslavine. Koreografiju je uvježbao i na scenu postavio voditelj Tihomir Krmek, uz pratnju tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’, koju vodi profesor Franjo Rodić.

02-IMG_2383Folklorna skupina mladeži Demokratske zajednice Mađara Hrvatske ‘Čardaš’ iz Suze, osnovana je u ljeto 1999. godine s ciljem očuvanja i njegovanja plesova i običaja mađarske nacionalne manjine iz Hrvatske ali i drugih dijelova Karpatskog bazena. Predstavili su se plesom Szatmari tancok, mađarski narodni ples s područja Rumunjske.05-IMG_6449 Voditelj folklorne skupine je Atila Kiš, a voditelj glazbene skupine Nikoletta Darvaš.

Romsko kulturno umjetničko društvo Darda osnovano je 29. listopada 2002. godine. Prvo je kulturno umjetničko društvo na području istočne Hrvatske. Osnovni cilj mu je njegovanje kulture i tradicije, prvenstveno baranjskih, ali i ostalih Roma. Djeluju na promoviranju kulturnih običaja, te pozitivnom korištenju slobodnog vremena mladih i djece. U Lipovljanima su se predstaviti Romskom 03-IMG_2432čarlamom – nadigravanje parova, uz tradicionalno kolo čarlama. Voditelj RKUD-a je Jovica Radosavljević.

KUD ‘Joakim Hardi’ osnovan je krajem 1950. godine. Rade u nekoliko sekcija, a na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ predstavili su se Rusinskim pastirskim plesovima. Voditelj folklorne skupine je Zvonko Kostelnik. Pratnja plesčima je tamburaška skupina čiji je voditelj Zvonko Edelinski.07-IMG_6461

Srpsko kulturno umjetničko društvo ‘Jovan Jovanović Zmaj’, Bijelo Brdo, član je Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’. Društvo nastavlja tradiciju Srpskog pjevačkog društva ‘Zmaj’ iz 1926. godine, njegujući kulturu, jezik, običaje i tradiciju srpske nacionalne manjine u 08-IMG_6467Republici Hrvatskoj, a u radu društva sudjeluje 70 aktivnih članova. Ove godine predstavili su se ‘Igrama iz Srijema’. Koreografiju je postavio Radovan Grčić iz Šida, voditelj folklorne skupine je Vesna Vujić, a voditelj glazbene skupine je Nikola Dimić.

Nakon nastupa KUD-a iz Bijelog Brda u Baranji, na središnjoj pozornici ‘Lipovljanskih susreta’, po prvi puta su nastupili članovi Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj- Grupa Rude. Osnovani su 1991. godine , broje 360 članova, a djeluju u 6 sekcija. Selo Rude, nedaleko Zagreba nastalo je 09-IMG_6484naseljavanjem Sasa, njemačkih doseljenika, u 16. i 17. stoljeću, koji su radili u rudnicima. Godine 2006. prišlo se osnivanju plesne grupe Zajednice Nijemaca Hrvatske, a članovi su nastupili s Alpskim plesovima u koreografiji Ivana Gorana Matoša.

10-IMG_6496Češka beseda Treglava osnovana je 2002. godine, broji 102 člana, a djeluju u 6 skupina. Po prvi puta u Lipovljanima predstavila se je pjesmama i plesovima ‘Jenom vi mne panji muzikanti zahrajte’ i ‘Hospoduko, hospoduko mala’. Voditelji su Kristina Vorel i Marina Husak.

Matica slovačka ‘Kukučin- Kuntarić’ iz Jakšića 9 godina okuplja potomke Slovaka i njihove prijatelje u Požeško-slavonskoj županiji. Članovi matice njeguju slovačku kulturu, jezik,

GEDSC DIGITAL CAMERA

pjesmu i ples. Nastupili su sa slovačkim narodnim pjesmama i plesovima. Pjevače i plesače vodi Ana Jaroš, a glazbenu pratnju Marijan Grubešić i Antun Kovačić.

Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ‘Karpati’ u Lipovljanima je osnovano 1992. godine s osnovnim zadatkom očuvanja kulture, običaja i ukrajinskog jezika. Djeluju putem plesne i pjevačke skupine, te skupine održavanja običaja i ukrajinske gastronomije. Pjevačka skupina s posebnom pozornošću bira, i na probama uvježbava ukrajinske pjesme koje potom izvode u 11-IMG_6502Lipovljanima, diljem Hrvatske i u inozemstvu. Na pozornici ‘Susreta’ predstavili su se pjesmama: Zelene je žeto, zelene i Haj, haj zelenkyjii. Voditeljica zbora je Marija Poljak.

Nakon nastupa svih društava nacionalnih manjina, već tradicionalno za kraj predstavljanja kulturne baštine nacionalnih manjina, s nešto obimnijim programom nastupaju gosti iz zemlje, partnera ‘Lipovljanskih susreta’. Kako je to ove godine bila Ukrajina,1-IMG_6416 u Lipovljane, na ‘Susrete’, doputovali su članovi Zakarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora iz Užgoroda.

Originalnost repertoara i autentičnost kostima izvorni je zborski znak ovog zbora. Osnovni repertoar su drvene rusinske, ukrajinske, slovačke, 1-IMG_6583mađarske, češke, njemačke i romske narodne pjesme i plesovi, koje izvode u Ukrajini i inozemstvu. Umjetnički ravnatelj i glavni dirigent je Natalija Petit – Potačuk, a dirigent i zborovođa Fedir Kopunec. Voditelj orkestra je Mihael Brovdi, a voditelj udruge Olga Svyda.

Više tisuća gledatelja kulturno-umjetničkog programa ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ vidjelo je odlične nastupe, a posebno izvrni su u svom nastupu bili gosti iz Ukrajine. Velikim vatrometom završen je program otvorenja ‘Lipovljanskih susreta’ i centralnog dijela manifestacije nacionalnih manjina Hrvatske.

Damir SMETKO

01-IMG_237802-IMG_238003-IMG_241304-IMG_645705-IMG_646306-IMG_646807-IMG_648508-IMG_649709-IMG_649810-IMG_6532