VIJEĆNICI PRIHVATILI PRIJEDLOG OPĆINSKOG PRORAČUNA ZA 2016. GODINU

Sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, 17. po redu u ovom sazivu vijećnika, za čiji je dnevni red bilo pripremljeno čak 29 točaka dnevnog reda, održana je u ponedjeljak, 21. prosinca, a vodila ju je Anka Doležal, predsjednica vijeća. Bila je to posljednja sjednica Općinskog vijeća u ovoj godini, a na njoj su prevladavale točke dnevnog reda koje se odnose na ovogodišnje poslovanje općine Lipovljani i plan poslovanja u idućoj, 2016. godini. Bez velike rasprave sa deset glasova za (Vijećnici koalicije HSS-SDP-HSU-HNS-HSLS) i dva suzdržana (HDZ), donijet je Proračun općine Lipovljani za iduću godinu, a prihvaćene su i izmjene Proračuna za ovu godinu.

Na sjednici je bilo prisutno 12 od 13 vijećnika, a svoj izostanka opravdao je vijećnik Mario Romanjek.

U izmijenjenom dnevnom redu o kojem se glasovalo na početku sjednice, Vijećnici Općinskog vijeća općine Lipovljani najprije su saslušali obrazloženje i prezentaciju Lokalnog akcijskog plana zaštite okoliša i Plana gospodarenja otpadom na području općine Lipovljani. Potom su prihvatili prijedlog drugih izmjena i dopuna Proračuna općine Lipovljani za ovu godinu. Izmjene su prihvaćene bez rasprave, uz ogradu vijećnika oporbenog HDZ-a da će o tim točkama biti suzdržani jer kako su rekli, u izradi Proračuna za 2015. godinu nisu ni sudjelovali, pa neće ni glasati za izmjene. Izmjene su usvojene sa 10 glasova za i 2 suzdržana glasa, ali i ostali prijedlozi izmjena i dopuna plana razvojnih programa, gradnje infrastrukture, održavanja komunalne infrastrukture, te izmjena u programu javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i u programu obrazovanja u 2015. godini.

Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani potom je na sjednici predstavio prijedlog općinskog Proračuna za iduću, 2016. godinu. Tijekom razmatranja Proračuna, predstavljeni su i programima koji se financiraju iz općinskog Proračuna u idućoj godini. Kao sastavni dijelovi Proračuna to su Plan razvojnih programa, Program gradnje i Program održavanja komunalne infrastrukture, te programi javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi, sportu i potrebama u obrazovanju općine Lipovljani.

Na dnevnom redu 17. sjednice našao se i Program razvoja poduzetničke zone i Program utroška sredstava od naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, koje su Vijećnici prihvatili. Općinski vijećnici, bez rasprave, prihvatili su i prijedloge izmjena i dopuna financijskog plana općinskih ustanova Dječjeg vrtića i Narodne knjižnice i čitaonice u ovoj, 2015. godini i prijedlog financijskog plana tih ustanova za 2016. godinu.

Pri kraju sjednice izglasani su tehnički popravci u Odluci o plaći i drugim pravima općinskog načelnika i naknadi za rad zamjenika općinskog načelnika, sukladno uputama Ureda državne uprave, donijeta je odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, o određivanju poslova prijevoza pokojnika i pogrebničkih usluga koji se financira iz općinskog Proračuna, te dopuna odluke o osnivanju trgovačkog društva na području općine Lipovljani.

Na kraju sjednice donijeta je odluka o dodjeli stipendija studentima koji su se javili na javno raspisani natječaj. Tri stipendije su odobrene, no dva zahtjeva nisu prihvaćena, budući nisu ispunjavale uvjete iz natječaja i Pravilnika o dodjeli stipendija. To je i dodatno otvorilo raspravu s pitanjima kako udovoljiti i stipendirati što više studenata, a da se poštuju zakonske odredbe i procedura natječaja, pa su za iduću sjednicu najavljene i izmjene Pravilnika o dodjeli stipendija za studente s područja Općine Lipovljani.

Sjednica je završila kraćim blagdanskim druženjem za vijećnike i goste na 17. sjednici Općinskog vijeća općine Lipovljani.

Damir SMETKO