VIJEĆNICI IZGLASALI PRORAČUN OPĆINE LIPOVLJANI ZA 2017. GODINU

Vijećnici Općinskog vijeća u Lipovljanima prihvatili su i izglasali prijedlog proračuna Općine Lipovljani za 2017. godinu, koju je predložio Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, a prihvaćen je i prijedlog izmjene i dopune općinskog proračuna za ovu, 2016. godinu. Sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, 24. po redu, održana je u četvrtak, 15. prosinca, a vodio ju je Miroslav Horvat, potpredsjednik Općinskog vijeća.

                Nakon usvajanja zapisnika s tri posljednje sjednice Općinskog vijeća i aktualnog sata, na kom je troje vijećnika uputilo 5 pitanja općinskom načelniku i direktoru ‘Lipokom servisa’, općinski vijećnici započeli su rad razmatranjem prijedloga o trećim, zadnjim ovogodišnjim izmjenama i dopunama općinskog proračuna, te izmjenama u programima koji su vezani uz financiranje iz tog proračuna. Ovaj treći rebalans, važećeg proračuna Općine Lipovljani, zapravo je tehnički rebalans jer su u njega unesene sve stvarne promjene planskih iznosa koji su ostvareni do početka prosinca u ovoj godini, a zamijenjeni su i maknuti iz plana oni planirani novčani iznosi koji se neće realizirati do kraja ove godine. Iako izmjena ima dosta, u konačnici općinski proračun za 2016. godinu smanjen je za svega 0,5%, odnosno za 55.000 kuna, pa umjesto planiranih 11.209.640 kuna na kraju godine će iznositi 11.154.164 kune.      

             Nakon usvojenih izmjena važećeg proračuna Općine Lipovljani, na dnevni red je stavljen i prijedlog proračuna Općine Lipovljani za 2017. godinu, s projekcijama na 2018. i 2019. godinu. Općinski načelnik, koji prema zakonu predlaže proračun, izložio je, opširno, prijedlog proračuna za 2017. godinu, a koji su i svi zainteresirani mogli vidjeti na web stranicama Općine Lipovljani, na kojima je objavljen sredinom studenog. Uz prijedlog proračuna, općinski načelnik Mario Ribar obrazložio je i sve programe vezane uz taj proračun, a odnose se na izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, te javne potrebe u kulturi, sportu, obrazovanju i odgoju i programu socijalne skrbi, koje će se realizirati u 2017. godini.

Proračun Općine Lipovljani za 2017. godinu predložen je, a nakon rasprave i usvojen, u iznosu od 9.378.323 kune. Proračun je za gotovo 2 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg, no istaknuto je kako je realno ostvariv, i oprezno planiran, s obzirom na novu poreznu reformu i pad vlastitih prihoda, posebno od ‘rudne rente’, odnosno naknade od INA-e za proizvedenu naftu, jer su cijene sirove nafte cijelu ovu godinu bile niske, a teško da će se i značajno povećati u idućoj godini.

                Tijekom rasprave, vijećnica Nada Toš, preložila je niz izmjena u predloženom planu općinskog proračuna za 2017. godinu. Kako je rok za predlaganje promjena prošao, a prijedlozi nisu bili potpuni, načelno je prihvaćen njen prijedlog da se tijekom rebalansa u 2017. godini promjeni program socijalne skrbi, i da se povećaju, odnosno uvedu novčane naknade za treće i četvrto rođeno dijete u obiteljima s područja općine Lipovljani, u iznosima od 10 i 20 tisuća kuna.   

                U završnom dijelu sjednice, vijećnici su prihvatili prijedloge financijskih planova za 2017. godinu, općinskih ustanova Narodne knjižnice i čitaonice i Dječjeg vrtića ‘Iskrica’.

                Na kraju 24. sjednice Općinskog vijeća u Lipovljanima, donesena je odluka o dodjeli 4 stipendije studentima s područja općine Lipovljani, s kojima će se do Božića potpisati i ugovor o stipendiranju.

                Damir SMETKO