VELIK BROJ UDRUGA DRAGOVOLJACA, BRANITELJA I RATNIH VETERANA, POLOŽILO CVIJEĆE, ZAPALILO SVIJEĆE I IZMOLILO MOLITVU

Sjetiti se poginulih i umrlih suboraca, njihovog junaštva i spremnosti da svoj život polože u obrani Hrvatske i u borbi za njenu samostalnost, najvažniji je trenutak svakog okupljanja ratnih veterana, dragovoljaca i branitelja. Položiti vijenac uz križ, a na lipovljanskom groblju to je Veliki križ podignut na spomen svim palim za slobodu Hrvatske, i uplatiti svijeću, pomoliti se i zahvaliti svim poginulim, ranjenim i umrlim za darovanu žrtvu, čast je svakom ratnom veteranu i hrvatskom domoljubu.

Stoga i ne čudi što se na polaganju vijenaca i poklonu svim poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, na lipovljanskom groblju, bez obzira na hladno i kišovito vrijeme, u nedjelju, 11. listopada okupio velik broj članova Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana domovinskog rata iz mnogih ogranaka u Hrvatskoj, ratnih veterana i članova njihovih obitelji s lipovljanskog područja, izaslanstva općine, županije, političkih stranaka, udruga građana… Svi su oni došli pomoliti se i pokloniti žrtvi branitelja, uz 13. listopad – Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani.

U ime UDVDR-a, ogranak Lipovljani, polaganjem vijenaca koordinirala je Melita Mihalić, dopredsjednica lipovljanskog Ogranka veteranske udruge. Najprije su vijenac položili domaćini, članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Lipovljani na čelu s Željkom Pogačićem, predsjednikom udruge. Potom su vijenac položili i svijeće upalili članovi Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata Novska, Lipovljani i Jasenovac u kojoj su bili predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, Udruge udovica i HVIDR-e.

Nakon braniteljskih predstavnika vijenac je položio dožupan Marin Piletić u ime Sisačko-moslavačke županije, te čelništvo općine Lipovljani, u kojem su bili načelnik Mario Ribar, njegov zamjenik Tomislav Lukšić,  Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, sa suradnicima i općinskim vijećnicima. U ime grada Kutine vijenac je položio Stjepan Hrasnik.

Cvijeće su položili i svijeće su upalili i članovi političkih stanaka: Hrvatske seljačke stranke, Socijaldemokratske partije i Hrvatske demokratske zajednice s područja općine Lipovljani.

Braniteljske udruge iz Hrvatske, na polaganju vijenaca uz Dan branitelja općine Lipovljani, predvodili su članovi Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih iz Zagrebačke županije. Potom su svijeće upalili i pomolili se članovi mnogih ogranaka Udruga dragovoljaca i veterana. Započeli su članovi ogranka iz Privlake u Vukovarsko-srijemskoj županiji,  a slijedili su članovi ogranka iz Ozlja u Karlovačkoj županiji, članovi podružnice Sisačko-moslavačke županije, članovi ogranka Rokovci Andrijaševci iz Vukovarske županije, ogranak Darda iz Osječko-baranjske županije, ogranak Donja Stubica iz Krapinsko-zagorske županije, te ogranci Velika Ludina, Novska i Popovača iz Sisačko – moslavačke županije.

Počast poginulim i umrlim odali su i članovi Hrvatskog časničkog zbora grada Novske, općina Jasenovac i Lipovljani, članovi Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, podružnica SMŽ, Udruga branitelja domovinskog rata policije SMŽ, ogranka Novska i načelnici Policijske postaje Novska i Kutina, Jure Klišanin i Tone Mošunjac, izaslanstvo Udruge

specijalaca domovinskog rata ‘Ris’ Kutina, podružnica Novska, Udruga branitelja domovinskog rata INA Naftaplina – KVIN, predstavnici Osnovne škole Josipa Kozarca, Dječjeg vrtića Iskrica Lipovljani, Mjesnih odbora Općine Lipovljani i članovi udruga građana općine Lipovljani, među kojima predstavnici Češke besede, ukrajinske nacionalne manjine…

Nakon polaganja vijenaca zajedničku molitvu za sve stradale i poginule vodio je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe, a članovi zbora ‘Lira’ prigodnom pjesmom su, na kraju, uveličali svečanost polaganja vijenaca, paljenja svijeća i molitvu za hrvatske branitelje.

Program obilježavanja Dana branitelja općine Lipovljani, u nedjelju, 11. listopada nastavljen je u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima mislim slavljem kojeg je, također, vodio župnik Tomislav Pavlović, s nadahnutom propovijedi o neprolaznim vrijednostima.

Damir SMETKO

1-polaganje vijenaca-001