VELEPOSLANIK UKRAJINE U HRVATSKOJ, OLEKSANDR LEVCHENKO U RADNOM POSJETU OPĆINI LIPOVLJANI

Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko boravio je u srijedu, 25. veljače u radnom posjetu općini Lipovljani. Tom prigodom sastao se s Mariom Ribarom, načelnikom općine Lipovljani i njegovim suradnicima, i pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine koji žive na području općine Lipovljani.

Radni susret s veleposlanikom Oleksandrom Levchenkom priređen je u vijećnici Općine Lipovljani, a razgovaralo se o nekoliko tema vezanih uz zajedničku suradnju. Prije svega o skorom postavljanju i otvaranju izložbe ‘Biser dnipropetrovske regije’, pod zaštitom UNESCO-a koja će biti postavljena u Knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, prigodno uz skoro obilježavanje Dana općine, Dana župe i Dana Josipa Kozarca. Dogovoreno je postavljanje i svečano otvorenje izložbe, a u programu će sudjelovati i članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana.

Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ izvijestio je o inicijativi i početnim koracima povezivanja općine Lipovljani i grada Khusta iz Ukrajine. Veleposlanik Oleksandr Levchenko također je razgovarao s čelnicima Khusta i prenio im poziv za početak kulturne suradnje. Kako zbog svojih obveza iz Ukrajine ne mogu doći u posjet u Lipovljanje za Dan općine u ožujku, predloženo je da sredinom svibnja izaslanstvo općine Lipovljani otputuje u Khust, kako bi se konkretnim razgovorima dogovorila zajednička suradnja, nakon čega bi i izaslanstvo Khusta došlo u Lipovljane.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABio bi to početak kulturne suradnje, koji će se širiti dalje, jer veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko, prihvatio je, u srijedu 24. veljače, poziv općinskog načelnika Maria Ribara da Ukrajina bude ‘zemlja partner’ na ‘Lipovljanskim susretima’ 2016. godine, program koji je započeo na prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ s veleposlanstvom Slovačke i Republikom Slovačkom kao zemljom partnerom. Konkretan program će se dogovarati krajem ove godine,  no prijedlog je prihvaćen na obostrano zadovoljstvo.

Pred kraj radnog sastanka veleposlanik Ukrajine izvijestio je o trenutnom stanju u Ukrajini i problemima koje ima ova zemlja u kojoj je već milijun osoba prognano iz svojih domova. Zahvalio je hrvatskom narodu na podršci.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa kraju radnog posjeta Lipovljanima, veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko i Jaroslav Simonov, ataše za kulturu u veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, razgledali su prostor u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani predložen za postav izložbe. U pratnji su im bili, uz općinskog načelnika Maria Ribara, još i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ i Mirko Fedak, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Knjižničarka Marica Tisaj upoznala je veleposlanika Ukrajine s povijesnim razvojem knjižničarstva u Lipovljanima, te s posebnostima ove knjižnice, koja u svom fondu, ima knjige i na slovačkom, češkom i ukrajinskom jeziku, čiji pripadnici nacionalnih manjina u velikom broju žive na lipovljanskom području.

Nakon obilaska predviđenog prostora veleposlanik Ukrajine izrazio je svoje zadovoljstvo viđeni prostorom, knjižnim fondom na jezicima drugih naroda i ovim radnim posjetom Lipovljanima.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA