‘VATROGASNI IZAZOV’ NA KOJEM SE NATJECALO 20 EKIPA, PO PRVI PUTA ODRŽAN JE KAO DIO PROGRAMA ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2015.’

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani i Vatrogasna zajednica općine Lipovljani bili su domaćin i, zajedno s Vatrogasnim zajednicama gradova Kutina i Novska, organizator ‘Vatrogasnog izazova’, na kojem je sudjelovalo 20

ekipa. Iako se ‘Vatrogasni izazov’ održavao 6. puta za redom, ovogodišnje natjecanje po prvi je puta održano u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta 2015’, u nedjelju, 23. kolovoza.

Ovogodišnji ‘Vatrogasni izazov’ imao je i međunarodnu odliku natjecanja jer su od 20 ekipa 3 bili iz inozemstva. Iz njemačkog Mengena na natjecanje je doputovala muška ekipa, a iz prijateljskog, slovenskog vatrogasnog društva PGD Bizovik na natjecanje su stigle i muška i ženska natjecateljska ekipa. Ostalih 17 ekipa doputovalo je iz 5 županije kontinentalne Hrvatske. Natjecalo se je u muškoj i ženskoj konkurenciji, na 10-tak lokacija od Lipovljana i Krivaja do Novske i Novljanskog jezera.

Peteročlane vatrogasne ekipe, među ostalim, natjecale su se koja će brže i sa što manje pogrešaka otkloniti postavljeni zadatak, koji su uglavnom bili slični stvarnim intervencija, s kojima se vatrogasci susreću na terenu. Tako su gasili zapaljeni automobil, izvlačili priklještenog vozača ispod automobila, izvlačili nastradale iz gorućeg, zadimljenog stana, ili zbrinjavali ugrožene nakon krizne situacije u obitelji. Bilo je i vježbanja s vatrogasnim cijevinama, gašenja vatre s naprtnjačama, gađanje meta i izvlačenja kućnih ljubimaca iz podzemnih šahtova.

Zahvaljujući najbržoj intervenciji na zbrinjavanju ugroženih nakon krizne situacije, koju su izvršili za dvije i pol minute, gotovo duplo brže od većine ostalih ekipa, ekipa DVD-a Brestača iz VZG Novska, pobijedila je u kategoriji muških ekipa. Iza njih plasirali su se gosti iz Slovenije, PGD Bizovik, a treće mjesto osvojila je ekipa DVD Podravske Sesvete. Još su se natjecale ekipe iz FF Mengen i DVD-a Popovača, Klanjec, Darda, Bročice, Kapelica, Kraljeva Velika, Husein, Rajić, Piljenice, Sigetac Podravski, Kozarice, Sigetac i Stara Subocka.

U ženskoj konkurenciji, treći puta za redom, pobijedila je ekipa iz PGD Bizovik, bratskog društva DVD-a Lipovljani, dok je drugo mjesto osvojila ekipa DVD-a Vrapče, a treće mjesto mlada ekipa DVD-a Čakovec. Prijelazni pehar ‘Vatrogasnog izazova’, u ženskoj konkurenciji, tako je otišao u Sloveniju, u trajno vlasništvo ženskoj ekipi PGD Bizovik, koja se je tri godine za redom iskazala u ženskoj konkurenciji ovog međunarodnog vatrogasnog natjecanja.

Prijelazne pobjedničke pehare i pehare za osvojena mjesta ekipama je uručio Mijo Brlečić, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i zapovjednik VZ Sisačko-moslavačke županije, uz Zlatka Pješa, zapovjednika DVD-a Lipovljani i Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani. On je čestitao svima na odlično izvedenim zadacima i intervencijama, s kojima će se i ubuduće srogasne dužnosti.

Svim natjecateljima i postrojenim ekipama čestitao je na postignutim rezultatima i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ i zahvalio im što su svoje prestižno natjecanje održali kao dio programa trećeg dana ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, središnje manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Poželio im je dobar boravak u Lipovljanima, a pozvao ih je da i iduće godine ‘Vatrogasni izazov’ održe u okviru ‘Lipovljanskih susreta’.

Damir SMETKO

1-IMG_3056 1-IMG_3058