VATROGASCI IZ LIPOVLJANA IZVRŠILI SU PROŠLE GODINE REKORDNIH 807 INTERVENCIJA VEZANIH UZ POPLAVE

U protekloj godini vatrogasci DVD Lipovljani izvršili su 79 različitih vatrogasnih intervencija, no cijelu im je lanjsku godinu obilježila borba protiv poplava, u četiri navrata kroz godinu, pa su dodatno imali još 807 intervencija vezanih uz poplave. Na obrani od poplava na području općine Lipovljani imali su rekordna 682 ispumpavanja i KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAsaniranja bunara, a uz to su još radili na ugrađivanju oko 40.000 vreća s pijeskom u ‘zečji nasip’ i oko 2,5 kilometra zemljanih nasipa. No, njihov lanjski humanitarni posao prešao je općinske i županijske granice, pa su tako na području poplavljene Gunje, nakon pucanja savskog nasipa u svibnju, imali 108 sanacija kuća i okućnica. Na području Petrinje radili su na 8 intervencija na ispumpavanju vode, a na području Hrvatske Dubice izveli su 9 takvih intervencija, što je ukupno 807 intervencija vezanih uz lanjske poplave.

Na intervencije je utrošeno 6.800 radnih sati, potrošeno je 15 kg praha, 30 litara pjenila, 20 kilograma apsorbenta i 45 kubika vode. Prijeđeno je 7.800 kilometara sa svim vozilima korištenim u intervencijama. Prema procjeni spašena je imovina od oko 11,5 milijuna kuna, a pričinjena je šteta od 150 tisuća kuna, pa je prošla godina bila jedna od težih za lipovljaske vatrogasce – naglasio je u svom izvješću zapovjednika DVD-a Lipovljani, Zlatko Pješ, na 127. godišnjoj Skupštini DVD-a Lipovljani, održanoj u nedjelju, 19. travnja.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Redovnu godišnju Skupštinu vodio je Stjepan Markanović, predsjednik DVD-a Lipovljani, uz članove voditeljstva Ljerku Šolaja i Stjepana Juga, koji je podnio izvješće o radu Upravnog odbora i pročitao izvješće o financijskom poslovanju, a nakon izvješća zapovjednika Zlatka Pješa, o radu Nadzornog odbora govorila je Nada Toš. Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena, kao i promjena Statutu Društva prema novom Zakonu o radu udruga građana.

Osim velikog broja intervencija na poplavama, članovi DVD Lipovljani redovito su radili, tijekom 2014. godine i druge preuzete obveze. U prošloj godini imali su ukupno 18 zaposlenih, a ukupni prihod bio im je 1.776.000 kuna. Najviše su oprihodovali na poslovima koje ugovorno obavljaju za INA-u u iznosu od 987.000 kuna. Ukupni rashodi bili su im 1.637.000 kuna, pa su u ovu godinu prenijeli gotovo 140.000 kuna.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERARadilo se i na preventivnim akcijama, održano je 6 uspješnih preventivnih vježbi, organizirali su Vatrogasni izazov, servisirali su 838 vatrogasnih aparata, organizirali i humanitarnu pomoć za poplavljeno područje županjske Posavine. Rad DVD-a Lipovljani bio je na visokoj razini, raznolik i humanitaran, s članovima pripravnim u svako doba pomoći ljudima kojima je to potrebno.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Takav rad DVD-a Lipovljani, pohvalili su, i članovima se za uloženi trud duboko zahvalili, prije svega Mijo Brlečić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. On je u četiri navrata u protekloj godini vodio Stožer za obranu od poplava općine Lipovljani, čiji su najvažniji operativci bili upravo vatrogasci DVD-a Lipovljani, ali i vatrogasci ostalih vatrogasnih društava općine.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAČestitke za rad uputili su i mnogobrojni predstavnici vatrogasnih društava Sisačko-moslavačke županije, ali i Suzana Anžur, zapovjednica PGD Bizovik iz Slovenije, društva s kojim članovi DVD-a Lipovljani već 40 godina održavaju prijateljske veze. Zahvalu za sve intervencije uputila je i Melita Mihalić,KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA u ime GD Crvenog križa Novska, koji je također znatno pomogao ugroženima u poplavama.

Na kraju ovogodišnje Skupštine, divljenje i zahvalu za izuzetno vrijedan rad lipovljanskih vatrogasaca uputili su Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu iz Hrvatske, koja je Društvu darovala zastavu KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEuropske unije kako bi ponosno vijorila u Lipovljanima, koje često zovu ‘Europa u malom’, kako je naglasila i europarlamentarka Petir.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOvogodišnja Skupština završila je zajedničkim druženjem mnogobrojnih gostiju, članova 25 gostujućih vatrogasnih društava i domaćih vatrogasaca s tradicijom dugom 127. godina djelovanja i izuzetno teškom, ali i vrlo uspješnom proteklom godinom u radu i intervencijama.

(Damir SMETKO)

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA