UZ POČETAK ŠKOLSKE GODINE, RAVNATELJICA ŠKOLE MIRJANA FALTIS, OBIŠLA PODRUČNE ŠKOLE U PILJENICAMA I KRALJEVOJ VELIKOJ

Kako je započela nova školska godina za učenike koji su krenuli u prvi razred u područnim školama Piljenice i Kraljeva Velika, uvjerila se je u srijedu, 9. rujna osobno i Mirjana Falits, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, tijekom obilaska tih škola. U prvi razred područnog odjela u Piljenicama krenulo je 8 učenika, a u prvi razred u Kraljevoj Velikoj krenulo je 5 učenika.

U Piljenicama, u područnom odjeljenju ove godine prednjače s čak 8 upisanih prvačića, nakon niza godina u kojima se u prvi razred upisivalo po 2 ili 3 učenika. Prvi razred uči učiteljica Tatjana Dlouhi iz Lipovljana, u kombinaciji s još dvoje učenika 4. razreda. U drugoj učionici učiteljica Lidija Popović uči još 5 učenika 2. i 3. razreda. Škola je lijepo uređena, a kao potreba uređenja u budućnosti, istaknuta je nužna zamjena dotrajalih drvenih prozora, kroz koje prolazi voda kad pada kiša.

U Kraljevoj Velikoj, škola je također potpuno uređena pred početak školske godine, a sada se dodatno uređuje i školsko igralište. U prvi razred krenulo je 5 učenika, svi dečkići, koji su, kako su sami rekli ravnateljici škole, strpljivo čekali da škola počne. U kombinaciji s jednim učenikom iz 2. razreda, uči ih učiteljica Ivana Ptičar iz Kutine. U obnovu škole uloženo je dosta sredstava.

Uz financiranje iz Proračuna općine Lipovljani, u lipnju je izmijenjena stolarija. Za izradu i postavljanje plastične stolarije općina Lipovljani platila je 32.000 kuna. Plan je da se u ovu dobro uređenu školu uvede i centralno grijanje jer se zimi često zamrznu vodovodne instalacije.

Osim učenika 1. i 2. razreda, u Kraljevoj Velikoj u većoj učionici učitelj Stjepan Konaković uči kombinaciju od 10 učenika 3. i 4. razreda, no za vrijeme obilaska Mirjane Faltis, ravnateljice Osnovne škole u Lipovljanima, učitelj Ivica Hrmo njima je držao nastavu iz vjeronauka.

Obilaskom Kraljeve Velike, ravnateljica škole Mirjana Faltis, završila je obilazak područnih škola na početku ove školske godine. Nakon početka, koji je svečano obilježen u matičnoj školi u Lipovljanima, u ponedjeljak, 7. rujna, područne škole u Staroj i Novoj Subockoj i Kozaricama, obiđene su u utorak, 8. rujna. U srijedu 9. rujana posjećeni su učenici i nastavnici u područnim školama u Piljenicama i Kraljevoj Velikoj. Svi su zadovoljni zbog početka nove školske godine, a radi se prema planu i školskom programu, bez ikakvih poteškoća.

Damir SMETKO