Uz Dan općine kuhao se fiš i čorbanac, održana likovna kolonija i turnir misaone igre Go

         U obilježavanje Dana općine Lipovljani i ove godine uključili su se lovci, ribolovci, slikari i igrači misaone igre Go. Svoja umijeća pokazali su u nedjelju, 17. ožujka, uglavnom u parku u centru Lipovljana, uz veliku pozornost samih Lipovljanaca i gostiju iz susjednih mjesta.

         Na vrlo prostornoj terasi zgrade Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, s pogledom na centar mjesta, nakon kratkog doručka, već oko 9 sati ujutro, 20-tak slikara započelo je likovnu koloniju. Domaćini su bili slikari općine Lipovljani, a organizaciju kolonije i svega što je za nju potrebno, pripremila je predsjednica ‘likovnjaka’, vrlo aktivna Zdenka Kokolek.

         U potkrovlju zgrade Narodne knjižnice i čitaonice, u izložbenom prostoru, iza 9 sati započeo je i turnir igrača misaone igre Go, koji se tradicionalno 2 puta godišnje igra u Lipovljanima.

         U parku, u centru Lipovljana, za to su vrijeme, već počele gorjeti vatre pod kotlovima i kotlićima lovaca i ribolovaca, koji su započeli s pripremom fiša i čorbanca. Sunčano i toplo vrijeme omogućilo je velik broj posjetitelja, te gotovo cjelodnevno druženje na otvorenom.

         Sva događanja obišao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Po završetku go turnira, najuspješnijima je uručio priznanja i poklone, a slikare na likovnoj koloniji pohvalio je za kvalitetne radove.

         Osim fiša, članovi Sportsko ribolovnog društva ‘Šaran’ iz Lipovljana, ribu su i pekli, a općinski načelnik Nikola Horvat je pohvalio takav trud, jer se za pečenu ribu čekalo u redu, zbog velike zainteresiranosti sumještana.

         Najživlje je bilo oko lovaca i kuhanja čorbanca. Sedam ekipa lovačkih društava pokazalo je vještinu kuhanja ove delicije, a njihov trud ocjenjivao je 4-ročlani žiri. Najukusnijim čorbancom proglašen je onaj što su ga skuhali lovci Lovačkog društva iz Staze, a slijedi čorbanac lovaca Lovačkog društva iz Novske. Treća nagrada uručena je ekipi Lovačkog društva ‘Posavski lovac’ iz Krapja.

Nakon ocjenjivanja, kao i fiš, čorbanac je podijeljen prisutnim posjetiteljima, a uz dosta mjesta za stolovima na otvorenom, tražilo se i mjesto više za sjesti i pojesti ribolovačke i lovačke specijalitete. Sve potrebe lovaca, ribiča, likovnjaka i go igrača, za svoje aktivnosti, osigurala je Općina Lipovljani u suradnji s njihovim udrugama.

Damir SMETKO