Uz blagdan Svih Svetih položeno cvijeće i upaljene su svijeće

         Za sve preminule osobe pokopane na lipovljanskom području, uz obilježavanje blagdana Svih Svetih, položen je vijenac i upaljene su svijeće kod Velikog križa na mjesnom groblju u Lipovljanima. Skromnije nego dosadašnjih godina, zbog borbe protiv zarazne pandemije koronavirusom i poštivanja epidemioloških mjera, održano je polaganje vijenaca, bez sudjelovanja mnogih predstavnika udruga općine Lipovljani, kao prijašnjih godina. Prisjećanje na umrle i poginule, te pokopane na lipovljanskom području, održalo je samo čelništvo Općine Lipovljani.

         U petak, 30. listopada na lipovljaskom groblju vijenac su položili i svijeće upalili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani i Josip Hudec, vijećnik Općinskog vijeća. Nakon zapaljenih svijeća i osobne molitve pred Velikim križem, upaljene su svijeće i pred spomenikom podignutim nevinim žrtvama jasenovačkog logora iz 2. svjetskog rata.

         Kao zahvalu za sve što su učinili dok su bili na čelu Općinskog vijeća Općine Lipovljani, svijeće su upaljene i na spomenicima preminulih predsjednika Općinskog vijeća Marijana Jurana, Anke Doležal i Miroslava Horvata.

         Na ovogodišnje Sisvete, 1. studenog i Dušni dan, 2. studenog svijeće će gorjeti i na spomenicima nekadašnjih župnika lipovljanske župe sv. Josipa. Tročlano izaslanstvo Općine Lipovljani upalilo je svijeća na grobovima župnika Franje Žavera Tadića i Ferde Domankovića, te na grobu Ilije Proštenika, općinskog načelnika s početka 20. stoljeća.

         Zaraza korona virusom, na žalost, promijenila je i način obilježavanja Dana mrtvih, epidemiološke mjere moraju se poštivati i na grobljima, a obilazak groblja preporučen je u više dana. Sve s ciljem kako bi se izbjegle gužve i bliski kontakti, a onda i zaraza virusom.  

Damir SMETKO