USUSRET USKRSU

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje počinje Veliki ili Sveti tjedan. Na taj dan u cijeloj katoličkoj Crkvi spominjemo se slavnog Isusovog ulaska u Jeruzalem. Na ulasku u grad Izraelski narod je dočekao Isusa sa palminim i maslinovim grančicama u ruci i prostirući haljine ispod magarca na kojemu je jahao te pjevajući: „Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!“

1-uskrs1Na taj spomen i u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima župnik i vjernici proslavili su na simboličan način s maslinovim grančicama u rukama taj Isusov ulazak. Na početku mise bila je procesija ispred crkve u kojoj je pročitano 1-uskrs2Evanđelje i blagoslovljene su grančice. Kasnije na svetoj Misi još jednom je bila posvjedočena Isusova muka u otpjevanoj muci po Matejevom Evanđelju.

1-uskrs3Na Veliki četvrtak spominjemo se Večere Gospodnje i ustanovljenja sakramenata svetog reda (svećeništva) i sakramenta Euharistije. Na jutarnjoj misi u katedrali sv. Terezije Aviljske kao i u svim katedrala bila je Misa posvete ulja. To ulje se koristi kroz cijelu godinu za sakrament sv. potvrde, bolesničkog pomazanja i za katekumene koji  se krste na Veliku subotu. Velikim četvrtkom započinje i Vazmeno trodnevlje.

Na večernjoj misi u župnoj crkvi u Lipovljanima vjernici su uz župnika proslavili taj spomendan Isusove Posljednje večere sa Apostolima. Nakon službe riječi uslijedilo je pranje nogu dvanaestorici apostola.

1-uskrs4

Na misi su zavezana zvona i orgulje su prestale svirati i ta tišina trajat će do

1-uskrs6

Velike subote navečer kada će biti proslava Isusovog

uskrsnuća. Na kraju misnog slavlja presveti oltarski sakrament i posvećena hostija prebačeni su u pokrajnji tabernakul.

Veliki petak je spomendan muke i smrti Isusove. To je jedini dan u liturgijskoj godini kada se ne slavi euharistijsko slavlje. U crkvi nema obučenih oltara, svijeća, križeva ni cvijeća. Obredi Velikog petaka sastoje se od tri dijela. Prvi je služba riječi u kojoj se čita čitanje iz Starog zavjeta, psalam i pjeva se Muka po evanđelistu Ivanu. U drugom dijelu obreda je ljubljenje križa. Treći dio je sveta pričest. Na kraju obreda slijedi bdijenje kod Isusovog groba na kojemu je položen  Presveti oltarski sakrament.

1-uskrs12

Treći dan Vazmenog trodnevlja je Velika subota. To je dan tišine i molitve. U večernjim satima vjernici se okupljaju u crkvi da bi proslavili uskrsnuće Gospodinovo.

1-uskrs13Misno bdijenje započinje blagoslovom ognja ispred crkve i paljenje uskrsle svijeće na kojoj se označavaju grčka slova alfa i omega (početak i svršetak) i zabada se 5 Isusovih rana. Na toj svijeći se nalaze i brojevi tekuće godine. Zatim svećenik sa posvećenom svijećom i kadionicom ulazi na glavna vrata crkve i pjeva: „Svjetlo Kristovo!“ I tako tri puta i svaki put se pale svijetla, ali ne u potpunosti jer do Slave crkva ostaje u polumraku. 1-uskrs17Poslije ulaska slijedi hvalospjev svijeći i služba riječi u kojoj se čitaju tri čitanja iz Starog zavjeta uz psalme te Poslanica iz Novog zavjeta. Tek tada dolazi radostan trenutak u crkvu. Zvona počinju zvoniti, orgulje počinju svirati i pjeva se Slava Bogu na visini, nakon koje slijedi i radosna Aleluja. Na veliku subotu obično katekumeni primaju sakramente inicijacija tj. uvođenja u crkvenu zajednicu, a to su krštenje, potvrda i euharistija. Misno bdijenje završava blagoslovom jela i pjevanjem Kraljice Neba.

(Marija Hubak)

1-uskrs7

 

1-uskrs19 1-uskrs8 1-uskrs9 1-uskrs10 1-uskrs14