Uručena uvjerenja dodatnog obrazovanja ženama projekta ‘Zaželi i ostvari’

         Dvoipo-godišnji projekt ‘Zaželi i ostvari!’, vrijedan više od 1,6 milijuna kuna, čiji je nositelj Općina Lipovljani, bliži se kraju. Polako se zbrajaju učinci postavljenih ciljeva i obveza, kako bi se projekt, ako je ispunio svoju svrhu, mogao nastaviti i ubuduće.

         Osim zapošljavanja 8 teže zaposlivih žena, koje se skrbe za 50 starih samačkih i slabo pokretnih osoba na području općine Lipovljani, program je donio i obvezu obrazovanja i osposobljavanja tih zaposlenica. Kako bi se nakon prestanka rada na programu ‘Zaželi i ostvari’, mogle i same upustiti u svijet rada i poduzetništva.

         Prije gotovo godinu dana, 8 zaposlenica krenulo je na edukaciju u Novsku, a odabrale su sudjelovanje u edukacijama koje će biti upisane u njihove radne knjižice. To su program osposobljavanja za voditelja poljoprivrednog gospodarstva i program učenja njemačkog općeg jezika. Edukacije je trajala do ožujka ove godine, a završeno obrazovanje trebalo bi im pomoći kod novog zapošljavanja.

         Kako su obrazovanje uspješno završile, uvjerenje o tome, svečano im je uručio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u četvrtak, 1. listopada u općinskoj vijećnici. Čestitao im je na završenom obrazovanju i izvršenoj obvezi, kao i na poslu, brige za 50 starih samačkih i slabo pokretnih osoba. Na poslu skrbi za starije osobe, ovih 8 zaposlenih žena, ostaju do kraja godine, a krajem veljače 2021. godine završit će i projekt ‘Zaželi i ostvari’, koji će na područje općine Lipovljani u dvije i pol godine trajanja donijeti ukupno 1.634.875 kuna europskog novca jer se u 100% iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda.  

Damir SMETKO