Uređenje i čišćenje kapelice u Krivaju uoči blagdana sv. Roka

         Redovito čistimo našu kapelicu, gotovo jednom mjesečno, a posebno ju čistimo još i pred veće crkvene blagdane. Kako dolazi blagdan sv. Roka, zaštitnika od kuge, sveca čitave Europe, i sveca koji stoluje u našoj kapeli, okupili smo se kako bi temeljito očistile i uredile ovu našu kapelicu sv. Roka u Krivaju – rekle su nam ponosne vjernice iz Krivaja, dok su čistile i prale neveliku unutrašnjost krivajske kapelice.

         Blagdan sv. Roka, u Krivaju će se proslaviti i ove godine, u nedjelju, 16. kolovoza, misnim slavljem u cintoru kapelice, s početkom u 10 sati. Kako je sv. Rok i nebeski zaštitnik Krivaja, uvijek se je uz dodatne društvene, sportske i glazbene sadržaje obilježavalo Rokovo u Krivaju, no ove godine zbog pandemije koronavirusa Covid-19, svi drugi sadržaji su otkazani. No, misno slavlje, bit će kao i do sada, na otvorenom, jer Rokovo uvijek dođe proslaviti puno veći broj vjernika nego što ih stane u kapelicu. Bit će to i prilika da ga vjernici zamole za zaštitu od kuge modernog doba, za zaštitu od pandemije koronavirusa koju živimo.

         Okupljene oko zvonara kapelice, Darka Biondića, vjernice su, uglavnom uvijek iste, temeljito očistile i oprale unutrašnjost kapelice i njen vanjski dio oko ulaza. Na višesatne akcije čišćenja, par dana prije Rokova u Krivaju, odazvale su se Nevenka Knežević, Ankica Prebežac i Višnja Bokun.

         Kapelica je oprana i prozračena, no dosta je već oštećena njena unutrašnjost, posebno od vlage. Zato, kažu nam spremačice kapelice sv. Roka u Krivaju, očekuju od župnika pokretanje obnove i uređenja kapelice koje nije bilo već više od 30 godina. Zidovi se rune od vlage, a prozori su crvotočni i dotrajali, pa bi bilo vrijeme da se napravi obnova, kako bi se očuvala unutrašnjost kapelice s oltarom i slikom sv. Roka.

         Nakon par sati rada, sve je uređeno i spremno za proslavu blagdana sv. Roka u krivajskoj kapelici. Nakon vrijednog rada, spremačice kapelice završile su svoje višesatno druženje na popodnevnoj kavi kod Marije i Darka Biondića, prvih susjeda kapelice sv. Roka. Bila je to prilika da se, uz kavu, počaste, odmore i prisjete nekih prošlih vremena i kako se obilježavalo Rokovo u vrijeme dok je Krivaj imao školu, učitelja i puno bogatiji društveni život.

Damir SMETKO