UKRAJINSKI DIPLOMAT JURIJ LISENKO ODLIČNO PIŠE POEZIJU ZA DJECU NA HRVATSKOM

Vrlo zanimljivu i neobičnu knjižicu poezije za djecu ‘Ide svašta’, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u četvrtak, 16. ožujka predstavio je osobno autor te zbirke poezije Jurij Lisenko, trenutno otpravnik poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj. Promocija je održana u okviru obilježavanja blagdana Josipovo, Dana općine Lipovljani i Dana škole, koji se slavi  uz rođendan Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i književnika.

                Iako Ukrajinac, koji je studirao hrvatski jezik u Ukrajini, Jurij Lisenko, sada kao ukrajinski diplomat, izuzetno dobro piše na hrvatskom jeziku, popuno razumijevajući značenje svake hrvatske riječi. Dosjetke, i novo stvorene riječi, u zanimljivim pjesmicama, bile su vrlo zabavne učenicima lipovljanske osnovne škole, pa su aktivno sudjelovali u predstavljanju knjižice ukrajinskog diplomate Jurija Lisenka.

                 Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca u Lipovljanima, kratko je predstavio autora Jurija Lisenka, a za dolazak i za predstavljanje svoje poezije za djecu, lipovljanskim učenicima, uz Dan škole i Dan općine, zahvalili su mu Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Nakon promocije zbirke pjesama, i sam autor, izrazio je zadovoljstvo aktivnim uključivanjem učenika tijekom promocije, jer to pokazuje koliko djeca za koju piše, prihvaćaju i razumiju njegovu poeziju.

Damir SMETKO