Ukrajinska književno-filmska večer u Lipovljanima

         Društvo za ukrajinsku kulturu iz Zagreba i Mirko Fedak, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji, održali su ‘Ukrajinsku književno-filmsku večer’, u četvrtak, 28. studenog u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Na njoj je predstavljena knjiga ‘Kijevski dnevnici’ i prikazan igrano-dokumentirani video-film ‘Garež i plam nadanja – prvi naraštaj’.

         Društvo za ukrajinsku kulturu iz Zagreba, i autora Aleksu Pavlešina, na početku književno-filmske večeri, predstavio je Mirko Fedak. Istaknuo je kako je on dugogodišnji promicatelj ukrajinske riječi i kulture, a sada se javlja i kao autor igrano-dokumentarnog video-filma.

         Aleksa Pavlešina najprije je predstavio ‘Kijevske dnevnike’, knjigu Đure Vidmarovića, nekadašnjeg veleposlanika Republike Hrvatske u Ukrajini, pripremljenu u elektroničkom izdanju. Ona govori o nesretnim zbivanjima i borbi ukrajinskog naroda za demokraciju 2014. i 2015. godine na kijevskom Trgu neovisnosti. Posebno su dojmljive dokumentarne fotografije Đure Vidmarovića, koje zorno prikazuju posljedice buntovnih zbivanja na tom trgu, pravog imena Majdan nezaložnosty. Osim povijesnih događaja, zanimljivi su i drugi zapisi iz Ukrajine.

         Nakon toga, za okupljene u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, prikazana je video projekcija igrano-dokumentarnog filma ‘Garež i plam nadanja – prvi naraštaj’, čiji je autor, ali i režiser, snimatelj, pa čak i glumac, Aleksa Pavlešina. Video zapis govori o doseljavanju Ukrajinaca iz Galicije na prostore Moslavine i Slavonije u Hrvatskoj i posebno u Bosnu, početkom 20. stoljeća, i dio teškoća s kojima se susreću. Prije toga Aleksa Pavlešina prisutnima je dodatno obrazložio neke dokumente i predmete koji su pojavljuju u video zapisu.

         Podršku književno-filmskoj večeri u lipovljanskoj knjižnici dali su i članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, čiji je pjevački zbor otpjevao dvije ukrajinske pjesme. U jednoj se je i Ivica Ardan, predstavio kao solist, solidno otpjevavši solističke dionice pjesme.

         Razgovorom o viđenom i zajedničkim druženjem, završila je ‘Ukrajinska književno-filmska večer’ u Lipovljanima, koja je po prvi puta, u ovoj sredini, ponudila promociju jedne knjige u elektroničkom obliku.

Damir SMETKO