Ukrajinci iz Hrvatske u Lipovljanima komemorativno obilježili 86. obljetnicu gladomora

         Članovi Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, u zajedništvu s grkokatoličkom župom sv. Ane, bili su u subotu, 23. studenog domaćini centralnog obilježavanja 86. godišnjice gladomora ukrajinskog naroda, u ondašnjem SSSR-u, za sve Ukrajince koji žive u Hrvatskoj.  Komemorativno sjećanje održano je u župnoj crkvi sv. Ane i u Društvenom domu u Lipovljanima, a obilježavanju tužne obljetnice bili su prisutni Ukrajinci iz  Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara i Petrovaca, te Osijeka.

         Svi Ukrajinci u Ukrajini, ali i oni izvan nje, svake godine četvrte subote u studenom, komemorativnim sjećanjem obilježavaju, kako kažu, strašan holodomor, odnosno gladomor, umjetno izazvanu glad u Ukrajini tijekom 1932. i 1933. godine. Cilj gladomora bio je kažnjavanje i uništenje ukrajinskog naroda zbog neprihvaćanja tadašnjeg uvođenja kolhoza i prisilne kolektivizacije sela, koju su nametale vlasti iz Moskvi, tadašnjeg SSSR-a. Namjernim oduzimanjem hrane, a kasnije i svega ostalog, uništena su mnoga sela i gotovo svi njihovi stanovnici, što je donijelo, računa se, oko 7,5 milijuna usmrćenih žrtava, a neki statističari su izračunali da se broj žrtava penje i do 10 milijuna žrtava, tog genocida, umjetno izazvanom glađu u većem dijelu Ukrajine.

         Obilježavanje 86. obljetnice gladomora u Ukrajini, započelo je u župnom dvoru grkokatoličke župe u Lipovljanima. Kod spomenika Tarasu Ševčenku, ‘ocu Ukrajine’, upaljene su svijeće i položeno je cvijeće za sve žrtve gladomora. Svijeće su upalili Serhij Horopaha i Ruslan Yegorov, otpravnici poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj, te Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH i Marija Semenjuk, članica Predsjedništva Savjeta za nacionalne manjine RH.

U župnoj crkvi sv. Ane, potom je za sve žrtve gladomora služena panaheda, zajednička komemorativna molitva. Nju je služio o. Igor Fedešen, koji je prije molitve kratko govorio o gladomoru, ali i ljudskim potrebama u životu.  

U Društvenom domu Lipovljani nastavljeno je obilježavanje gladomora, prikazivanjem dokumentarnog filma, u kojem preživjeli stanovnici govore o strahotama gladomora. Postavljena je i izložba kojom se kroz fotografije i dokumente prikazuje genocid nad Ukrajincima kroz plansko provođenje gladomora. Prije prikazivanja jednosatnog dokumentarnog filma, sve prisutne komemoraciji, koji su došli iz cijele Hrvatske, pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik domaćeg društva ‘Karpati’ i Serhij Horopaha, otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u RH. O gladomoru, stvarnim razlozima za njegovo provođenje, žrtvama i posljedicama tog genocida na Ukrajincima, govorio je prof. Eugeij Paščenko, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.  


         Potvrdu svega izrečenog prisutni su mogli vidjeti u jednosatnom dokumentarnom filmu, a nakon projekcije filma, svima prisutnima za dolazak u Lipovljane, zahvalio se Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske. Komemoracijsko obilježavanje gladomora, cijelo vrijeme pratila je i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, koja je pozdravila sve prisutne, podržavši obilježavanje gladomora, strašnog zločina nad Ukrajincima, nedužnim ljudima koji su stradali u žrvnju politike.

Ovogodišnje središnje obilježavanje 86. godišnjice gladomora ukrajinskog naroda u Lipovljanima završilo je razgledavanje izložbe i zajedničkim druženjem svih prisutnih članova Ukrajinske zajednice i njihovih gostiju, te izražavanjem nade da će i Hrvatski sabor, kao i 60-tak ostalih zemalja svijeta, i službeno priznati gladomor, kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Damir SMETKO