Ugovorena izgradnja odvodne mreže u Željezničkoj i ulici Sv. Barbare u Lipovljanima, vrijedna više od 2,4 milijuna kuna

         U roku od godinu dana, do kraja lipnja 2020. godine, stanovnici Željezničke i ulice Svete Barbare u Lipovljanima moći će se priključiti na kanalizacijsku mrežu i tako poboljšati svoj komunalni standard. Radovi na izgradnji kanalizacije započinju u drugoj polovici lipnja, a uvođenje u taj zahtjevni posao obavljen je u četvrtak, 6. lipnja.

         U ‘Lip-kom’-u su, nakon provedenog javnog natječaja za izgradnju kanalizacije, organizirali radni sastanak sa najpovoljnijim izvođačem radova, Vodoprivrednim poduzećem ‘Lonja-Strug’ iz Kutine. Predana im je tehnička dokumentacija o planiranoj odvodnji Željezničke i ulice Svete Barbare, nakon čega su svi zajedno obišli i teren, kako bi utvrdili lokaciju i posebnosti kod izgradnje priključne odvodnje u zajedničkoj dužini od oko 1.500 metara.

         Investitor izgradnje ove odvodne mreže u dvjema lipovljanskim ulicama, za Općinu Lipovljani je poduzeće ‘Lip-kom’, a projekt je vrijedan nešto više od 2.400.000 kuna s PDV-om. Financira se sredstvima ‘Hrvatskih voda’ i Općine Lipovljani, u omjeru da 80% investicije, ili preko 1,9 milijun kuna, osiguravaju ‘Hrvatske vode’, a 20% investicije osigurava Općina Lipovljani iz svog proračuna.

         Realizacija ove zahtjevne izgradnje odvodne mreže, jer radi se o dvjema najnižim ulicama u Lipovljanima, u blizini budućeg kolektora, koja zahtjeva izgradnju i dvije prepumpne stanice, planirana je u dvije etape. Najprije će se izgraditi odvodna mreža u Željezničkoj ulici, za što je rok do kraja ove godine, a nakon toga će se izgradnja i postavljanje odvodne mreže nastaviti u ulici Svete Barbare, sve do autoceste, tijekom iduće godine, u što je uključeno i složeno bušenje kanalizacijske mreže ispod trase željezničke pruge.

         Na izvođaču radova, Vodoprivrednom poduzeću ‘Lonja-Strug’ iz Kutine je da organizira gradilište, a prvi metri kanalizacijske mreže u Željezničkoj ulici u Lipovljanima trebali bi biti iskopani u drugoj polovici lipnja.

Damir SMETKO