U ZAŠTITNE NASIPE VEĆ JE UGRAĐENA 21.000 VREĆA PUNJENIH PIJESKOM

Najavu rasta vodostaja još slijedeća 3 dana, u Stožeru za zaštitu i spašavanje općine Lipovljani shvatili su ozbiljno, pa su radovi na podizanju nasipa u najkritičnijem dijelu Kraljeve Velike, u ponedjeljak, 24. veljače, drugog tjedna obrane od poplava, nastavljeni gradnjom zaštitnog nasipa i punjenjem vreća s pijeskom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kako bi osigurali zaštitu obiteljskim domaćinstava s lijeve strane ceste prema Trebežu, zatraženo je od Hrvatskih voda da se nastavi izgradnja zemljanog nasipa. Tako je gotovo cijelog ponedjeljka, 24. veljače, bager Vodoprivrede izgrađivao zaštitni nasip visine jednog metra, a dužine 100-njak metara prema višim kotama, prema centru mjesta Kraljeve Velike.

Uz podizanje zemljanog nasipa, koji će biti odlična brana nadolazećoj vodi, nastavljeno je punjenje vreća s pijeskom. S vrećama je povisivan nasip iza kuća, s desne strane ceste prema Trebežu, prema Željanu, u koji je tijekom ponedjeljka doteklo novih 8 centimetara vode, pa se i dalje radi na povišenju i učvršćenju nasipa. Vrtovi, oranice i livade okućnica, ispod tog najugroženijeg dijela Kraljeve Velike sada su pod vodom dubljom od 60 centimetara.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U ponedjeljak, 24. veljače dovezena su 2 kamion novog pijeska, od kojeg će biti napunjeno oko 2.000 novih vreća. Bala plastične folije ugrađena je kako bi zaštitila izgrađene nasipe od vode i raskvašivanja, a time i oštećivanje. Iz Vodoprivrede je dovezeno još vreća koje će se puniti idućih dana, a do ponedjeljka 24. veljaće je ugrađeno oko 21.000 vreća s pijeskom.

Stanje na Opekama je također ozbiljno. Prilazna cesta je, za sada, poplavljena 10-tak centimetara u dužini oko 100 metara.

U protekla 3 dana jedan topli obrok za sve angažirane na poslovima obrane od poplave, dovoze vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Novska, iz javne kuhinje u Sisku. Ostale obroke, te vodu i napitke osigurava općinski Stožer za zaštitu i spašavanje, a svakodnevno ih dijele žene iz Udruge žena ‘Veličanke’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Branjeno područje u Kraljevoj Velikoj, u ponedjeljak, 24. veljače, obišla je Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije i članovi županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. Utvrdili su da je stanje u posavskom dijelu županije vrlo teško, da su štete velike, ali su izrazili zadovoljstvo viđenim u Kraljevoj Velikoj, u kojoj bi sve kuće trebale biti obranjene od prijeteće visoke vode.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vatrogasce i sve ostale službe angažirane na obrani od poplave, na ugroženom području, pa tako i Kraljevu Veliku, u ponedjeljak, 24. veljače u popodnevnim satima obišao je i Antun Škvorčević, biskup požeške biskupije, koji je svojom nazočnošću posvjedočio blizinu s braniteljima od poplave i suosjećanje sa ugroženima.

Redovno, u večernjim satima održan je i sastanak općinskog Stožera za obranu, na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti na obrani od poplave.              (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA