U Vinkovcima održan znanstveni skup povodom 110. obljetnice smrti Josipa Kozarca

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, u Spomen kući Ivana Kozarca na vinkovačkom Krnjašu u srijedu, 16. studenog 2016. je održana manifestacija “Knjiški Krnjaš II.” i znanstveno – stručni skup povodom 110. obljetnice smrti književnika i šumarskog stručnjaka Josipa Kozarca.

Luka Marijanović govorio je o Josipu Kozarcu kao nesuđenom kandidatu za svećeništvo, a Zlatko Virc izlagao je na temu “Vinkovci Josipa Kozarca”. O njegovom životu i književnom stvaralaštvu govorili su i Ljiljana Kolenić, Žana Amidžić, Kristina Repar, Andrija Kristić, Marica Liović i Monika Pejičić, Emisa Berbić Kolar, Tanja Đurić i Anica Bilić, voditeljica Centra za znanstveni rad u Vinkovcima.

Na poziv organizatora, skupu je prisustvovao i zamjenik načelnika Općine Lipovljani Tomislav Lukšić, a izlagao je temu o vezama Josipa Kozarca i Lipovljana, mjesta u kojemu je imao nepresušan izvor inspiracije i napisao svoja najvrijednija književna i stručna šumarska djela u razdoblju od 1885. do 1895. godine kada je obnašao dužnost upravitelja šumarije Lipovljani.

Inače, sudionici i organizatori ovoga skupa, Filozofski fakultet u Osijeku i prof.dr.sc. Ljiljana Kolenić te Centar za znansveni rad u Vinkovcima i akademik Slavko Matić i voditeljica centra dr.sc. Anica Bilić, svakogodišnji su sudionici Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima, tradicionalne manifestacije u Lipovljanima, koja se održava u mjesecu ožujku, čime daju velik znanstveni i suorganizacijski doprinos ovoj značajnoj manifestaciji.

kultura...vinkovci...16.11.2016.rodna kuca ivana kozarca; hazu centar za znanstveni rad vinkovci organizirao znanstveni skup knjiski krnjas ll, josipu kozarcu u spomen na 110. obljetnice smrti; foto Gordan Panić

kultura…vinkovci…16.11.2016.rodna kuca ivana kozarca; hazu centar za znanstveni rad vinkovci organizirao znanstveni skup knjiski krnjas ll, josipu kozarcu u spomen na 110. obljetnice smrti; foto Gordan Panić