U Slovačkoj etno kući održana prva ‘Noć muzeja’ u Lipovljanima

         Po 15. puta u Hrvatskoj, a prvi puta u Lipovljanima, održana je ‘Noć muzeja’, u petak, 31. siječnja. U ovu kulturnu manifestaciju, u kojoj sudjeluje više stotina tisuća posjetitelja, na više od 100 lokacija u Hrvatskoj, Lipovljane je uključila Matica slovačka Lipovljani, organizirajući ‘Noć muzeja’ u svojoj, Slovačkoj etno kući.

         ‘Noć muzeja’ traje od 18 sati uvečer do jedan sat po ponoći, a u tih 7 sati muzeji su puni posjetitelja koji razgledavaju redovne muzejske postave, ili programe pripremljene baš za ovu kulturnu manifestaciju. Iako se prvi put priređivala, ‘Noć muzeja’ u Slovačkoj etno kući, u Željanskoj ulici u Lipovljanima, privukla je solidan broj posjetitelja, tijekom čitavog vremena održavanja.

         Slovačka etno kuća, Matice slovačke Lipovljani, nije klasični muzej, već mjesto okupljanja Slovaka iz Lipovljana i okolice tijekom održavanja programa ove udruge. No, ona ima velik broj sadržaja koji joj daju i muzejsku vrijednost. Sam izgled kuće, vanjski, a posebno unutrašnji, u kojoj je ”zaustavljeno ono vrijeme” kad je u njoj prije stotinu godina živjela višečlana obitelj doseljenika iz Slovačke, predmeti koje je koristila, i način života kojim je živjela, zapravo je autentično i jedinstveno povijesno svjedočenje o životu iz tog razdoblja.

         Opremljenost Slovačke etno kuće zbirkom uporabnih etno predmeta, mogli su vidjeti svi posjetitelji ‘Noći muzeja’. Domaćin je bio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, i pokretač organiziranja ‘Noći muzeja’ u Slovačkoj etno kući u Lipovljanima, u suradnji s članovima Upravnog odbora Matice slovačke. Osim razgledavanja kuće, posjetitelji ‘Noći muzeja’ u Lipovljanima, kojih je bilo preko 60, što je solidan broj za prvu ‘Noć muzeja’, poslušali su i dva predavanja priređena uz program razgledavanja Slovačke etno kuće.

         O značaju Slovačke etno kuće za mlade naraštaje u lokalnoj zajednici, u kojoj ona postaje mjesto susretanja i kreativnih programa, nadahnuto je govorio Dragutin Pasarić, povjesničar i z Kutine, koji godinama prati rad Matice slovačke u Lipovljanima i u okviru svog rada u Matici hrvatskoj Kutina, zajednički surađuju u raznim kulturnim programima.

         O dugogodišnjem radu na očuvanju slovačke materijalne kulturne baštine na lipovljanskom području i onom nađenom u Slovačkoj etno kući, prilikom kupnje tog objekta, prisutnima je govorio Josip Krajči, potkrijepivši predavanje video projekcijom dokumenata i fotografijama.

         Posjetitelji ‘Noći muzeja’ u Lipovljanima, tijekom višesatne manifestacije, mogli su, još posebno, osjetiti sve mane i prednosti organiziranja nekadašnjih važnih događaja u obitelji, kad su se oni slavili u vlastitim kućama. Gosti i prijatelji smještani su po sobama, hodnicima, ostavama, pa čak i dvorišnim objektima, poput štaglja, koji je, također, za prvu ‘Noć muzeja’ bio otvoren i dostupan posjetiteljima, iako još nije uređen onako kako je planirano. Posjetitelji su počašćeni i fišom, koji ih je zagrijao u ovoj prohladnoj siječanjskoj noći, što većina muzeja ne radi, ali u prvoj organizaciji ‘Noći muzeja’ i to se dobro uklopilo.

         ‘Noć muzeja’ pokazao je da Lipovljani imaju šta pokazati svojim sumještanima, ali i posjetiteljima iz drugih sredina, samo treba nastaviti raditi na tom tragu.

Damir SMETKO