U RAZVOJ TURIZMA NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI TREBA JOŠ DOSTA ULAGATI

Članovi Turističke zajednice općine Lipovljani održali su u srijedu, 28. veljače, redovnu godišnju Skupštinu na kojoj su jednoglasno usvojili izvješće o radu TZ općine Lipovljani u protekloj godini, njeno financijsko poslovanje u 2017. godini, te Plan i program rada s financijskim planom za 2018. godinu.

Prije sjednice Skupštine Turističke zajednice, održana je i sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice općine Lipovljani, koje je također prihvatilo izvješća o radu Turističke zajednice u prošloj godini, i uputilo ih na usvajanje članovima Turističke zajednice.

                Skupštinu Turističke zajednice općine Lipovljani vodila je Kristina Brebrić, uz članove Snježanu Kopecki i Mihaela Marmelića, a zapisničar Skupštine bio je Kristijan Šegotić. Izvješće o radu i ostvarenim financijskim prihodima i rashodima, članovima Turističke zajednice, podnio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Turističke zajednice općine Lipovljani, kako je to i zakonski definirano. Iako je načelnik općine tek 6 mjeseci, zajedno, u dogovoru s bivšim načelnikom Mariom Ribarom, podnio je izvješće o radu i financijskom poslovanju općinske Turističke zajednice za cjelokupnu 2017. godinu.

Nadzorni odbor u čijem su radu sudjelovali Sadri Rušiti i Danijel Šegotić, podržali su pripremljeno izvješće, pa su ga članovi TZ općine Lipovljani jednoglasno usvojili.

– U protekloj godini radilo se, prije svega, na pripremi i organiziranju kulturne i turističke manifestacije ‘Lipovljanski susreti’, te na pripremi ‘Dana Josipa Kozarca’ u Lipovljanima, Antunova u Kraljevoj Velikoj, Rokova u Krivaju i Ivanja u Piljenicama. Radilo se i na promicanju i stvaranju uvjeta za razvoj turizma kroz izradu Smeđe turističke signalizacije i informatičko opremanje Turističkog  ureda – istaknuo je u izvješću Nikola Horvat, predsjednik Turističke zajednice općine Lipovljani.

Ukupni prihodi u protekloj godini ostvareni su u iznosu od 170.489 kuna, od čega je TZ Sisačko-moslavačke županije donirala 35.000 kuna za manifestacije na području općine Lipovljani, a Hrvatska turistička zajednica 4.000 za informatičko opremanje ureda.

Ukupni rashodi u 2017. godini bili su 129.735 kuna, pa će za programe u ovoj godini TZ općine Lipovljani imati nešto više od 40.000 kuna.

A u ovoj godini nastavit će se raditi na organiziraju turističkih, vjerskih i kulturnih manifestacija s ciljem što većeg privlačenja turista, te izradi projekta i njihovoj realizaciji. Tijekom ove godine planiran je nešto manji prihod u iznosu  od 137.000 kuna, no vjeruje se kako bi ukupni prihod moga biti veći. Uz nekoliko upita o iznosima utrošenog novca, te nekoliko prijedloga o postavljanju Smeđe signalizacije, završila je Skupština TZ općine Lipovljani.

Prije nje, održana je i sjednica Turističkog vijeća TZ općine Lipovljani, kojeg je vodio Nikola Horvat. On je članovima Turističkog vijeća podnio, također, izvješća o radu i financijskom poslovanju Turističke zajednice općine Lipovljani, a oni su ih prihvatili i proslijedili Skupštini na usvajanje. Turistička djelatnost na području općine Lipovljani može imati lijepu budućnost, no u razvoj turizma treba još dosta ulagati jer može donositi ogromnu korist.

Damir SMETKO