U OKVIRU PROGRAMA LIPOVLJANSKIH SUSRETA, PILJENICE UGOSTILE KUD CHORVATANKA IZ SLOVAČKE

KUD Chorvatanka s predsjednicom Evom Markovom primjer su kako se unutar Europske unije zajedničkim programima nacionalnih manjina (slovačke u Lipovljanima i hrvatske u Hrvatskom Grobu) povezuje i kulture dviju država.

1-IMG_7754Takva suradnja potvrda je kako praktično djeluje potpisana povelja o međusobnoj suradnji Sisačko-moslavačke županije i Saveza Hrvata u Slovačkoj. Članovi KUD-a Chorvatanka Najprije su u petak 22. kolovoza stigli u Kutinu gdje su razgledali znamenitosti grada. Domaćin im je bio Ogranak Matice hrvatske, a pozdravio ih je i zamjenik gradonačelnika Damir Petravić. U subotu su iz Kutine stigli u Piljenice gdje su ih dočekali Ogranak Matice hrvatske Lipovljani i zamjenik načelnika Općine Lipovljani Tomislav Lukšić kao domaćini.

3-IMG_7757U gostoprimstvo su bile uključene Udruga žena Mlinarice, koje su svojim trudom priredile druženje i ručak za goste. Skupu su se unatoč kiši pridružili konjanici arapskih konja iz Volodera, a posebno spontanim bio je trenutak kad su članovi Chorvatanke dolazak konjanika uveličali pjesmom Kojni moji. Skup je moderirala Melita Lenička, predsjednica ogranka MH Lipovljani, a kratak osvrt o uspostavljanju prvih veza Slovačke i Hrvatske nakon političkih promjena u Europi te stvaranje veza iz domovine sa Hrvatskim grobom u slovačkoj dao je književnik Đuro Vidmarović. Zahvalu za susret izrekli su Željko Soldo, predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije i Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra u Slovačkoj te Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika Općine Lipovljani, kao domaćin.

4-IMG_7758  2-IMG_7755

Dakako u Lipovljanima središnjem mjestu zbivanja nastavili su svoj boravak u okviru programa Lipovljanskih susreta, gdje su sa oduševljenjem prihvaćeni, od posjeta Slovačke etno kuće, nastupa uz novu knjižnicu i u okviru centralne svečanosti otvorenja Lipovljanskih susreta, gdje ih je dočakao i načelnik općine Mario Ribar.