U LIPOVLJANSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI ULOŽIT ĆE VIŠE OD 500.000 KUNA ZA POBOLJŠANJE UVJETA RADA I OPREMANJE ŠKOLA

U lipovljanskoj Osnovnoj školi Josipa Kozarca već dva tjedna intenzivno rade na pripremi nove školske godine koja započinje u ponedjeljak, 7. rujna. Kako bi škola pružila što bolje uvjete za rad i učenje, ulažu se znatna sredstva u uređenje unutrašnjosti svih zgrada, obnavlja se namještaj i nastavnička pomagala, te oprema škola i njen okoliš.

Posebno se vodi briga da i područne škole, po mjestima van Lipovljana, koje su u mreži lipovljanske Osnovne škole, imaju što bolje uvjete za rad, slične onima u matičnoj školi. Tako se tjedan dana radilo na generalnom uređenju školskog prostora u područnoj školi u Kraljevoj Velikoj, u čemu su pomogli i zaposlenici ‘javnih radova’. Sve školske prostorije su oličene i uređene, čime je završeno obnavljanje školskog prostora. Prije završnih radova, na školi je izmijenjena stolarija, a taj dio obnove sufinancirala je Općina Lipovljani u iznosu od 32.000 kuna, iz sredstava općinskog Proračuna.

Osim prostorija škole, popravljena je, i obojena, ograda oko škole u Kraljevoj Velikoj, oko čega su se angažirali roditelji. Oni su zajedno s djecom, prema njihovim željama, popravili i postavljene sprave dječjeg igrališta u dvorištu škole, koje se koristi tijekom čitave godine.

Školske učionice i kompletan unutrašnjost prebojana je u zgradi škole u Piljenicama, a trenutno se radi na uređenju okoliša školske zgrade, kako bi sve bilo spremno za početak školske godine.

Lipovljanska osnovna škola proteže se i na novljanskom području. Kompletno je uređena unutrašnjost školske zgradu u Novoj Subockoj. Uređene su učionice u školi u Kozaricama, no tamo je obnovljen i školski namještaj, nove su nastavne ploče i učeničke klupe.

Još pred početak prošle školske godine kompletno je uređena unutrašnjost škole u Staroj Subockoj. Ove su godine novima, zamijenjeni manji prozori, što je Sisačko-moslavačka županije sufinancirala s 5.000 kuna. S početkom ove školske godine, 10. rujna trebali bi započeti i radovi na kompletnom uređenju vanjskog pročelja školske zgrade u Staroj Subockoj, projektu vrijednom nešto više od 200 tisuća kuna. Za uređenje pročelja zgrade te škole, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH izdvojit će više od 160.000 kuna, prema projektu koji je kandidirala Osnovna škola u Lipovljanima, što je 79% ukupne investicije. Ostatak će sufinancirati Proračun grada Novske.

U pripremi za početak nove školske godine, intenzivno se radi i u matičnoj školi. Okoliš školske zgrade i sportske dvorane u Lipovljanima je raskopan jer se umjesto dotrajale i nefunkcionalne, postavlja nova hidrantska mreža, oko objekta. U tijeku su radovi prvog dijela, vanjske izgradnje, a poslove obavljaju djelatnici ‘Lipkom servisa’. Cjelokupan posao vrijedan je 250.000 kuna, a financira ga Sisačko-moslavačka županija.

Unutrašnjost zgrade matične škole, učionice, ali i sve druge prostorije, uključujući i knjižnicu, boja se novim bojama, i priprema se za dolazak učenika. Obnovljen je namještaj u 5 učionica, a u neke razrede stavljena je nova školska oprema. Još se čeka dolazak novog namještaja za učenike 1. razreda, koji započinju svoje školovanje. U matičnoj školi u prvi razred kreće 27 prvačića. U kupnju i obnovu namještaja škola će uložiti oko 50 tisuća kuna, a obnavlja se i školska oprema, sportska i za redovnu nastavu, kako bi učenice lakše mogli savladavati nastavni program.

Izgradnja hidrantske mreže u vrijednosti 250.000 kuna, izgradnja fasade u Staroj Subockoj u vrijednosti većoj od 200.000 kuna, ulaganje u obnovu namještaja za matičnu školu u vrijednosti od oko 50.000 kuna, promjena stolarije u Kraljevoj Velikoj, te ostalim vrijednim ulaganja u opremanje škola, pokazuje da će se za bolji standard učenika Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima uložiti daleko više od pola milijuna kuna. Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca i ostali zaposlenici škole trude se pružiti maksimalno dobre uvjete za učenje i boravak osnovnoškolaca u školi.

Damir SMETKO