U Lipovljanima u okviru Lipovljanskih susreta održan znanstveno-stručni okrugli stol na temu problematike sušenja poljskog jasena u Hrvatskoj

Zadnjih godina hrvatsko, ali i europsko šumarstvo suočeno je s problemom sušenja poljskog jasena, koje je poprimilo značajne razmjere. Već nekoliko godina u tijeku su znanstvena istraživanja koja su donijela konkretne zaključke i razloge, te smjernice i moguće načine zaustavljanja ove katastrofe.

Na tu temu, u Lipovljanima, u okviru Lipovljanskih susreta održan je znanstveno-stručni okrugli stol u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva i Hrvatskih šuma d.o.o..

Na samom početku skup su pozdravili Oliver Vlainić,dipl.ing.šum. predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, Damir Miškulin, dipl.ing.šum. voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, Refik Hodžić, dipl.ing.šum., predsjednik udruženja inženjera i tehničara šumarstva federacije BiH kao gost te Tomislav Lukšić, dipl.ing.šum, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani i zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora Lipovljanskih susreta, koji je otvorio okrugli stol.

O problematici su govorili vodeći znanstvenici prof.dr.sc. Danko Diminić i doc.dr.sc. Stjepan Mikac sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta te stručno-znanstvenu publiku informirali o najnovijim spoznajama i istraživanjima na ovu temu. Predavanje je također održao mr.sp. Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o., Informirao je o statističkim podacima, uzrocima i posljedicama šteta u šumama te o načinu gospodarenja u takvim uvjetima, s osvrtom i na poljski jasen.

Nakon održanih predavanja, slijedio je terenski dio unutar gospodarske jedinice ‘ Josip Kozarac’, šumarije Lipovljani, gdje su se obišle jasenove sastojine zahvaćene bolešću. Domaćin stručnog obilaska bio je Dinko Hace, dipl.ing.šum. sa suradnicima, a na terenu su naši zanstvenici još jednom i na terenskom primjeru objasnili manifestaciju bolesti, uzroke i tijek znanstvenih istraživanja s ciljem pronalaska suzbijanja bolesti.

U sklopu ovogodišnjih Lipovljanskih susreta, ovaj događaj je u Lipovljanima okupio sve sastavnice hrvatskog Šumarstva – djelatnike Hrvatskih šuma d.o.o., Hrvatsko šumarsko Društvo, Hrvatski šumarski institut, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te goste iz BiH, Udruženje inženjera i tehničara šumarstva federacije BiH. Među prisutnima, bio je i akademik, prof.dr.sc. Slavko Matić, koji je i inače bio predavač i gost na ranijim skupovima u Lipovljanima.