U Lipovljanima prikupljene 42 doze krvi

         I druga, ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, organizirana je uz pojačane mjere zaštite i socijalne distance, te pojačanu kontrolu zdravstvenog stanja dobrovoljnih darivatelja krvi. U uvjetima epidemije koronavirusa Covid -19, primjenjivanje su mjere zaštite što ih je odredio Stožer civilne zaštite RH. Gradsko društvo Crvenog križa Novska provelo je ljetnu akciju darivanja krvi u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. lipnja u Novskoj, i u srijedu, 1. srpnja u Lipovljanima.

         U Vatrogasnom domu u Lipovljanima krv je darivana od 11 sati, a na akciju se odazvalo gotovo 60 darivatelja. Nakon zdravstvenog pregleda krv je dalo ukupno 42 darivatelja.

         U Novskoj, u dvodnevnoj akciji krv je darivao 141 davatelj, pa je u ljetnoj akciji darivanja krvi za Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, prikupljeno ukupno 183 doze krvi. Na akciju darivanja krvi u Novskoj i Lipovljanima, odazvalo se 228 darivatelja, ali njih 45 odbijeno je od darivanja krvi u ovoj akciji.

         U posljednje vrijeme, nema puno osoba koje se uključuju u ovu jedinstvenu, humanitarnu akciju. Ipak, tijekom ove akcije krv su, po prvi puta darivala 3 nova darivatelja.

         Slijedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u srijedu, 30. rujna u Lipovljanima, a dva dan prije, 28. i 29. rujna u Novskoj.

Damir SMETKO