U LIPOVLJANIMA ODRŽAN 2. SUSRET ŠKOLA KOJE NOSE IME JOSIPA KOZARCA

Učenici i učitelji iz škola koje nose ime po Josipu Kozarcu, hrvatskom šumaru i književniku, održali su 2. susrete, u Lipovljanima, u utorak, 17. ožujka. Domaćini su im bili učenici i učitelji Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana i općina Lipovljani.

Tako je nastavljeno lani započeto, i iz Lipovljana inicirano, druženje učenika i učitelja, koji se na zajedničkom susretu prisjete Josipa Kozarca, kroz pjesmu i igru, prikaz narodnog običaja ili scensku igru, kao moderni vid izražavanja književnih djela. Kozarčeve su stare priče još uvijek vrlo žive, ali drugačiji su sada dani. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANove pjesme, nove priče, vremena su moderna, no teme su ostale iste – poruka je 2. susreta škola Josipa Kozarca.

U Društvenom domu u Lipovljanima, sve goste i posjetitelje, srdačno je pozdravila Mirjana Faltis, ravnateljica lipovljanske osnovne škole koja je koordinirala i ovogodišnjim susretima. Svakoj školi i svim izvođačima predala je Priznanje i simbolične poklone, a onda su učenici domaćini svoje goste pozdravili pjesmom i scenskom igrom.

Učenici nižih razreda zapjevali su pjesmu ‘Naša škola’, a učenici viših razreda izveli scensku igru ‘Što je ljepota?’, pod mentorstvom učiteljice Martine Đanić.

Učenici osnovne škole ‘Josip Kozarac’ iz Josipovca Punitovačkog prikazali su pjesmom i plesom svoje uskrsne običaje. Kako tamo žive pripadnici slovačke manjine, bili su to slovački uskrsni običaji, pod vodstvom učiteljice Anice Popović.

Učenici osnovne škole iz Slatine predstavili su se izvrsnom scenskom igrom ‘Mala velika nestrašljvica’, koju su sjajno odigrali, a gledatelji su ih nagradili velikim pljeskom. Mentor im je učitelj Denis Ostrošić.

Osnovnu školu Josipa Kozarca iz Vinkovaca predstavio je mali orkestar ‘Slavonska svita’. Izveli su nekoliko pjesama vinkovačkog kraja pod vodstvom učiteljice Zdenke Ivanković.

Ovogodišnji 2. susret škola Josipa Kozarca zaključili su učenici iz Soljana. Izveli su dječje igre svog mjesta i zavičaja ‘Soljanske dječje igre’, a vodila ih je učiteljica Tanja Suhorski.

Duže od jednog sata trajao je susret učenika 5 osnovnih škola na pozornici, na kojoj su pokazali svoja raznolika umijeća. Nakon toga nastavili su zajedničko druženje i ručak u Osnovnoj školi u Lipovljanima, uz dogovor o ponovnom susretu iduće godine.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA