U Lipovljanima obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara započeo je u župnoj crkvi Sv. Josipa u Lipovljanima, gdje je služena sveta misa, a vodio ju je velečasni Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Molilo se za sve nevine žrtve Vukovara, za sve poginule branitelje u obrani Hrvatske i za pronalazak svih nestalih, i do danas, dostojno nepokopanih žrtava srpske agresije na Vukovar i Hrvatsku.

Dan sjećanja na „Grad Heroj“, obilježen je u petak, 17. studenog u večernjim satima.

Tradicionalno svake godine molitvama i paljenjem svijeća, cijela Hrvatska prisjeća se žrtve Vukovara. Organizirano i ove godine, tom su se komemorativnom događaju odazvali i stanovnici Lipovljana. Organizatori obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bili su članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – ogranak Lipovljani, Župa Sv. Josipa, Osnovna škola Josipa Kozarca i Općina Lipovljani.

Nakon održanog misnog slavlja, procesijom s upaljenim svijećama, svi prisutni uputili su se kroz centar Lipovljana do Vukovarske ulice. Uz rub kolnika, položeni su lampioni u znak sjećanja na sve stradale žrtve vukovarske tragedije.

Molitve za sve poginule i nestale vodio je lipovljanski župnik Tomislav Pavlović.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu.

Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske.

Svake godine u mjesecu studenom sjećamo tog velikog grada, grada heroja koji je podnio nezamislivu žrtvu za slobodu naše domovine. Uvijek se sjetimo kolone prognanih Vukovaraca, patnje i bola na njihovim licima, slika razrušenog Vukovara, Ovčare, ubijenih i mučenih ljudi, Siniše Glavaševića i potresne „Priče o gradu“. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države, pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Mještani Općine Lipovljani, u znak tom bolnom sjećanju, dostojno bilježe Dan sjećanja na Vukovar te sa tugom u srcu, ozeblih ruku i upaljenim svijećama poručuje „Ne ponovilo se“.

(m.p.k.)